Grunnleggende om Datamaskiner: Ta filene dine med deg

Lesson 22: Ta filene dine med deg

/en/tr_no-computer-basics/om-lre-et-nytt-program/content/

Ta filene med deg

Når du jobber med et dokument eller annen datamaskin fil kan du alltid lagre det på harddisken på datamaskinen. Men noen ganger kan det være lurt å ta filen din med deg og åpne den på en annen datamaskin. I denne leksjonen skal vi dekke to måter å lagre filene dine på, slik at du kan få tilgang til dem fra nesten hvor som helst.

 • Flash-disk: Flash-disker er små flyttbare harddisker som kobles til USB-portene på datamaskinen. De er relativt billig (fra under 100 kroner og oppover) og kan kjøpes på hvilken som helst butikk som selger elektronikk.
 • Skylagring: Skylagring betyr at du lagrer filene dine på servere på Internett ved hjelp av en konto i en skytjeneste. Med skylagring kan du nå filene dine fra hvilken som helst datamaskin med Internett-tilgang uten å måtte holde styr på en fysisk enhet.

Flash-stasjoner og skyen kan også brukes til å sikkerhetskopiere filene dine. Hvis du vil vite mer, kan du lese leksjonen om Sikkerhetskopiering av filer .

Ved hjelp av en flash-stasjon

bilde av en flashdisk

Flash-disker gjør det enkelt å ta med deg viktige filer og dokumenter. Du bør alltid sikkerhetskopiere filene på flash-diskene andre steder i tilfelle du mister den eller hvis den blir ødelagt.

For å koble til en flash-disk:

 1. Sett inn flash-disken i en USB-port på datamaskinen. Det bør finnes en USB-port på forsiden, baksiden eller siden av datamaskinen (plasseringen kan variere avhengig av om du har en stasjonær eller bærbar PC).
 2. Hvis du bruker Windows kan det være at det vises en dialogboks på skjermen. Hvis det skjer velger du Åpne mappen for å se filene. På en Mac, vil et flash-disk ikon vanligvis vises på skrivebordet.
 3. Hvis du ikke får opp en dialogboks, åpner du Filutforsker (eller Finder hvis du bruker en Mac) og velg flash-disken på venstre side av vinduet. Legg merke til at navnet på flash-disken kan variere.
  skjermbilde av OS X

Å arbeide med en flash-disk:

Når du har koblet til en flash-disk kan du bruke den akkurat som en hvilken som helst annen mappe på datamaskinen inkludert flytting og sletting av filer.

 1. Hvis du ønsker å kopiere en fil fra datamaskinen til flash-disk klikk og dra filen fra datamaskinen til dette vinduet.
  skjermbilde av Windows 8
 2. Filen vil bli kopiert, og denne nye versjonen vil bli lagret i flash-disken. Den opprinnelige versjonen av filen vil fortsatt bli lagret på datamaskinen.
  skjermbilde av Windows 8
 3. Hvis du ønsker å kopiere en fil fra flash-disken til datamaskinen, kan du klikke og dra filen fra dette vinduet til datamaskinen.
  skjermbilde av Windows 8
 4. Hvis du ønsker å fjerne en fil fra flash-disken klikk og dra filen til papirkurven på en PCen ell Macen. Det kan være at det vil komme opp en dialogboks på skjermen. Hvis det skjer klikker du Ja for å bekrefte at du ønsker å slette filen permanent.

  skjermbilde av Windows 8

Hvis en dialogboks ikke vises kan det hende du må tømme papirkurven for å slette filen permanent.

Slik fjerner du trygt en flash-disk fra maskinen:

Når du er ferdig med å bruke flash-disken må du ikke bare ta den ut av USB-porten. Du må sørge for å koble den fra på riktig måte for å unngå å skade filer på disken.

 1. Høyreklikk på flash-stasjonen og velg Frakoble (eller Eject).
  skjermbilde av Windows 8
 2. Nå kan du trygt fjerne flash-enheten fra USB-porten.

Hvis du bruker en Mac, kan du også klikke på utløserknappen ved siden av flash-stasjonen i Finder.

skjermbilde av OS X

Lagre filer i nettskyen

Det finnes mange sky-tjenester som lar deg opprette konto og lagre dokumenter, bilder og andre filer i skyen gratis. Noen av de mest populære er Google Drive , OneDrive , og Dropbox . Den gratise lagringsplassen som følger med disse kontoene (vanligvis rundt 15 GB) bør være nok hvis du bare bruker kontoen din for vanlig personlig arbeid eller skoleformål. Hvis du eier en bedrift og ønsker å holde alle dine dokumenter i skyen kan det være lurt å betale for skytjenesten for å få mer lagringsplass.

I motsetning til fysiske medier, kan skyen ikke ødelegges eller forsvinne. Du trenger derfor ikke nødvendigvis å sikkerhetskopiere filene du lagrer der. Filer i skyen er også enklere å dele, slik at du kan samarbeide med venner og kollegaer. Men når du lagrer noe på nettet, er det alltid en risiko for at uautoriserte brukere vil prøve å få tilgang til din personlige informasjon. For å beskytte dine filer, opprett et sterkt passord og ta hensyn til personverninnstillingene og retningslinjer for skytjenestene du bruker.

skjermbilde av Google Disk

Hvis du vil vite mer om tjenester som lar deg lagre filene dine i nettskyen gå gjennom våre leksjoner om Google Disk og OneDrive og Office Online .

/en/tr_no-computer-basics/bruk-av-funksjoner-for-funksjonshemmede/content/