Grunnleggende om Datamaskiner: Bruk av funksjoner for funksjonshemmede

Lesson 23: Bruk av funksjoner for funksjonshemmede

/en/tr_no-computer-basics/ta-filene-dine-med-deg/content/

Hva er tilgjengelighetsfunksjoner?

Tilgjengelighetsfunksjoner er utviklet for å gjøre det enklere for personer med nesatte funksjoner å bruke data-teknologi. For eksempel kan tekst-til-tale-funksjonen lese teksten høyt for personer med nedsatt syn, mens talegjenkjennings-funksjonen gjør at brukere med begrenset mobilitet kan styre datamaskinen ved hjelp av stemmen. I denne leksjonen vil vi introdusere deg for noen vanlige tilgjengelighetsfunksjoner. Vi vil også se på tekniske hjelpemidler du kan koble til datamaskinen for å få økt tilgjengelighet.

Vanlige tilgjengelighetsfunksjoner

Selv om noen tilgjengelighetsfunksjoner krever spesielle programvarenedlastinger, er mange innebygd i operativsystemet på datamaskinen eller mobilenheten. Her er bare noen få typer av tilgjengelighetsfunksjonene du kanskje allerede har på enheten din.

 • Funksjoner for blinde eller svaksynte databrukere: Funksjoner som tekst-til-tale lar brukeren høre hva som skjer på skjermen i stedet for å lese den. Andre funksjoner, som høy kontrast temaer og forstørrede markører, gjør det enklere for brukere med begrenset syn å se skjermen.
 • Funksjoner for databrukere som er døve eller har nedsatt hørsel: Teksting bidrar til å formidle informasjon til døve brukere i visuell form. Mono lydsystemer overfører høyre og venstre lydsignaler gjennom begge ørepluggene og hodetelefoner slik at brukere med begrenset hørsel på det ene øret ikke skal gå glipp av deler av innholdet.
 • Funksjoner for databrukere med begrenset bevegelighet: Hurtigtaster er praktisk for mange mennesker, men de er spesielt nyttig for de som har vanskeligheter med å fysisk bruke musen. For brukere som har problemer med å trykke på flere taster samtidig, lar trege taster dem trykke tastene èn om gangen for å aktivere en snarvei.
skjermbilde tilgjengelighets-meny

Bruk av tilgjengelighetsfunksjoner

De fleste datamaskiner og mobile enheter leveres med innebygde tilgjengelighetsfunksjoner selv om de vanligvis må slås på før du kan bruke dem. La oss ta en titt på hvordan du finner disse funksjonene.

 • I Windows, åpne appen Innstillinger (eller kontrollpanelet i Windows 8 og tidligere) og klikk deretter Hjelpemidler.
  åpne appen Innstillinger på Windows 10
 • I OS X, åpner du Systemvalg, og klikk deretter Tilgjengelighet (eller Særlige behov i eldre versjoner).
  åpne Systemvalg på OS X
 • På mobile enheter som bruker Android eller iOS, åpne Innstillinger-appen, og finn Tilgjengelighets-delen. På iOS-enheter finner du det i kategorien Generelt.
  åpne appen Innstillinger på en Android-enhet

Tilgjengelighetsstøtte i Web

De fleste nettlesere tilbyr også sine egne innebygde tilgjengelighetsfunksjoner. Du vil vanligvis finne disse alternativene i nettleserens innstillinger.

åpner Chrome innstillinger

Før du justerer disse innstillingene kan det være lurt å forsøke å zoome i stedet. Zooming er en enkel måte å gjøre websider enklere å lese og det fungerer på samme måte i de fleste nettlesere. Hvis du bruker en nettleser i Windows, kan du zoome inn eller ut ved å trykke Ctrl+ eller Ctrl- (hold nede Ctrl-tasten og trykk på + eller -). Hvis du bruker en Mac trykker du Kommando+ eller Kommando-.

For å gå tilbake til standard zoomnivå trykker du Ctrl+0 (hold nede Ctrl-tasten og trykk på null-tasten). Hvis du bruker en Mac trykker du på Kommando+0.

  Tilgjengelighetsfunksjoner i spesifikk programvare

  Det er mange flere tilgjengelighetsfunksjoner du kan bruke, avhengig av hvilken type datamaskin du har og programvaren du bruker. Ressursene nedenfor vil henvise deg til tilgjengelighetsfunksjoner for noen av de mest brukte programmene.

  • Microsoft Accessibility : Her vil du finne nyheter om Microsofts tilgjengelighetsprosjekter, samt hjelpesider på tilgjengelighetsfunksjonene i Windows-operativsystemet og i Microsoft Office-pakken.
  • Apple Tilgjengelighet : Dette er stedet for Apples oversikt over tilgjengelighetsfunksjoner på Mac, iPod, iPhone og iPad. Herfra kan du navigere til hjelpe dokumenter for spesifikke funksjoner.
  • Google Tilgjengelighet : Dette er Googles hjelpeside for tilgjengelighetsfunksjoner på Android-telefoner og nettbrett, og i Chrome.
  • Tilgjengelighetsfunksjoner i Firefox : Dette er Mozillas offisielle hjelpeside for Firefox tilgjengelighetsfasiliteter.
  • AppleVis : Dette community-basert nettstedet tilbyr tips, opplæringsleksjoner og produktomtaler for blinde og svaksynte brukere av Apple-produkter.

  Teknologiske hjelpemidler

  Som du allerede har sett kan programvaren gjøre mye for å gjøre datamaskiner mer tilgjengelig for funksjonshemmede brukere. Men noen tilgjengelighetsfunksjoner krever ekstra maskinvare eller hjelpemidler. De fleste hjelpe-teknologi-enheter er som tastatur og høyttalere. De er enheter som kan plugges inn i datamaskinen. Her er noen vanlige typer tekniske hjelpemidler som du kan treffe på.

  • Skjermforstørrere: Skjermforstørrere kan plasseres over datamaskinens skjerm for å sikre at innholdet på skjermen alltid vises forstørret. I dag har de fleste operativsystemer forstørrings eller zoom-funksjoner innebygget for å vise innhold, men eksterne forstørrelsesglass er fortsatt tilgjengelig.
  • Alternative tastaturer: For folk som har problemer med å bruke standard tastatur finnes det en rekke alternative muligheter. For eksempel kan brukerne kjøpe tastaturer med større taster som er enklere å se eller trykke. De kan også kjøpe tastaturer med alternative viktige ordninger, for eksempel løsninger for folk som bare kan skrive med en hånd eller med et begrenset antall fingre.
  • Bevegelses-styrings-enheter: Bevegelses-styrings-enheter hjelper folk med bevegelseshemninger å styre med svært små bevegelser, for eksempel et blås med pusten eller en hodebevegelse. Bevegelses-styrt mus og tastatur gjør det mulig for funksjonshemmede brukere å samhandle med datamaskiner selv om de ikke klarer å betjene enheter med hendene.
  • Hvor kan man kjøpe teknologiske hjelpemidler?

  • Ablenet: Computer Access : Her kan du kjøpe et bredt spekter av teknologiske hjelpemidler. Du vil også finne informasjon om hva slags utstyr som er nyttige for ulike funksjonshemninger.
  • Compusult: Datamaskin-tilgang for fysiske funksjonshemninger : Compusult tilbyr hjelpemidler og andre typer teknologi til enkeltpersoner og bedrifter. De gir også opplæring om hjelpemidler.
  • Inclusive Technology : Her finner du hjelpe-teknologi, produkter, samt pedagogisk programvare laget for K-12 studenter med nedsatt funksjonsevne.

  Flere ressurser

  • Alliance for Access to Computing Careers : Dette nettstedet tilbyr informasjon om tilpassning og tilgjengelig design som kan være nyttig for lærere og elever innenfor teknologi-området.
  • My Web My Way : Dette nettstedet ble opprettet av BBC. Her kan du finne detaljerte veiledere på hvordan du kan endre en rekke innstillinger for å gjøre datamaskinen mer tilgjengelig og enklere å bruke.
  • National Center for Learning Disabilities : Her vil du finne nyttig informasjon om lærevansker, tekniske hjelpemidler, og gode tilpasninger for arbeid og skole.
  • Tech-Ease 4 All : Dette nettstedet har ressurser for lærere og foreldre som ønsker å bruke moderne teknologi og datamaskiner til å hjelpe funksjonshemmede elever.
  • Hjelpemiddelsentralen