Grunnleggende om Datamaskiner: Sette opp en datamaskin

Lesson 10: Sette opp en datamaskin

/en/tr_no-computer-basics/om-applikasjoner/content/

Å sette opp en datamaskin

Du har altså en ny datamaskin, og du er klar til å sette den opp. Det kan virke som en overveldende og komplisert oppgave, men det er faktisk mye enklere enn du kanskje tror! De fleste datamaskiner likner på hverandre i oppsettet, så det spiller ingen rolle hvilket merke datamaskinen har.

Hvis du setter opp en ny datamaskin rett fra esken, vil du sannsynligvis finne en hurtigveiledning med stegvise instruksjoner. Selv om det ikke følger med stegvise instruksjoner, kan du likevel sette opp datamaskinen med noen få enkle trinn. Vi tar deg gjennom de ulike trinnene for å sette opp en vanlig datamaskin.

Se videoen under for å lære hvordan du setter opp en stasjonær datamaskin.

Å sette opp en bærbar datamaskin

Hvis du har en bærbar datamaskin bør det være enkelt å sette den opp: Bare åpne den og trykk på på/av-knappen. Hvis batteriet ikke er ladet, må du koble til strømadapteret. Du kan bruke den bærbare datamaskinen mens den lader.

lading av bærbar datamaskin

Hvis du har eksterne enheter til den bærbare datamaskinen din, som for eksempel eksterne høyttalere, kan du lese instruksjonene under. Bærbare og stasjonære datamaskiner har stort sett de samme typene tilkoblinger, så de fleste trinnene vil gjelde for begge maskintyper.

Sette opp en stasjonær datamaskin

Trinn 1

Pakk skjermen og datamaskinen ut av esken. Fjern eventuelle plastbelegg og beskyttende tape. Plasser skjermen og datamaskinen på et skrivebord eller liknende.

utpakking av en datamaskin

Sørg for å plassere datamaskinen et sted med god ventilasjon og god luftgjennomstrømning. Dette vil bidra til å hindre overoppheting av datamaskinen.

Trinn 2

Finn skjermkabelen. Det finnes flere typer skjermkabler, så det kan hende at kabelen til din datamaskinen ikke ser ut som den på bildet under.

en VGA-kabel

Hvis du har problemer med å finne skjermkabelen, se datamaskinens bruksanvisning. (Hvis du har en alt-i-ett-datamaskin som er innebygd i skjermen, kan du hoppe til Trinn 4).

Trinn 3

Koble den ene enden av kabelen til skjermporten på baksida av datamaskinen og den andre enden til skjermen. Hvis du bruker en VGA-kabel som den i bildet nedenfor, bør du stramme skruene på skjermkabelen.

tilkobling av VGA-kabel

De fleste datakabler vil bare passe én vei. Hvis kabelen ikke passer, må du ikke bruke makt så du skader kontaktene. Sørg for at støpselet stemmer med kontakten og koble den til.

For å finne ut hvilke kabler som hører hjemme i hvilke porter, prøv vår interaktive illustrasjon Koble til kabler.

Trinn 4

Pakk ut tastaturet og se hvilken type kabel det har. Hvis kabelen har USB-kontakt (rektangulær), kobler du den til en av USB-portene på baksida av datamaskinen. Hvis den har PS/2-kontakt (rund), kobler du den til den lilla tastaturporten på baksida av datamaskinen.

tilkobling av USB-kabel

Trinn 5

Pakk ut musa og sjekk om kabelen har en USB- eller PS/2-kontakt. Hvis kabelen har USB-kontakt, kobler du den til en av USB-portene på baksida av datamaskinen. Hvis den har PS/2-kontakt, kobler du den til den grønne museporten på baksida av datamaskinen.

tilkobling av USB-kabel

Hvis tastaturet har en USB-port, kan du koble musa til tastaturet i stedet for å koble den direkte til datamaskinen.

Hvis du har trådløs mus eller tastatur, kan det hende du må koble en Bluetooth-dongle (USB-adapter) til datamaskinen. Mange datamaskiner har imidlertid innebygd Bluetooth, så det er ikke sikkert du trenger et ekstra adapter.

Trinn 6

Hvis du har eksterne høyttalere eller hodetelefoner, kan du koble dem til datamaskinens lydutgang (enten på framsida eller baksida av datamaskinen). Mange datamaskiner har fargekodede porter. Høyttalere eller hodetelefoner kobles til den grønne porten, og mikrofoner kobles til den rosa. Den blå porten er en linjeinngang som kan brukes sammen med andre typer enheter.

tilkobling av høytalere

Noen høyttalere, hodetelefoner og mikrofoner har USB-kontakt i stedet for vanlig lydplugg. Disse kan kobles til en USB-port. I tillegg har mange datamaskiner høyttalere eller mikrofoner innebygd i skjermen.

Trinn 7

Finn de to strømforsyningskablene som fulgte med datamaskinen. Sett den første strømkabelen i på baksida av datamaskinen og deretter i et overspenningsvern. Deretter kobler du skjermen til overspenningsvernet med den andre kabelen.

koble datamaskinen til overspenningsvernet

Du kan også bruke en avbruddsfri strømforsyning (UPS), som fungerer som et overspenningsvern og sørger for midlertidig strømforsyning i tilfelle strømbrudd.

Trinn 8

Til slutt kobles overspenningsvernet til et strømuttak. Du må kanskje slå på overspenningsvernet også, dersom det har en strømbryter.

koble overspenningsvernet til stikkontakten i veggen

Hvis du ikke har et overspenningsvern, kan du koble datamaskinen direkte inn i en veggkontakt, men dette anbefales ikke, fordi spenningsfeil kan skade datamaskinen.

Trinn 9

Hvis du har en skriver, skanner, webkamera, eller andre eksterne enheter, kan du koble dem til nå. Mange enheter er såkalt "plug and play" som betyr at de vil bli gjenkjent av datamaskinen så snart de er koblet til.

en skriver

Andre enheter kan inneholde programvare som må installeres før du kan begynne å bruke dem. Følg instruksjonene som følger med de ulike enhetene for å installere dem, hvis det er nødvendig.

Vanligvis er periferiutstyr valgfritt, og du kan legge til nye enheter når som helst; du trenger ikke installere alt i første omgang når du setter opp datamaskinen.

Setup fullført!

Det var det - du er ferdig med å sette opp datamaskinen din, så nå er det på tide å begynne å bruke den! Vi skal snakke mer om hvordan du bruker datamaskinen i løpet av de neste leksjonene.

/en/tr_no-computer-basics/komme-i-gang-med-din-frste-datamaskin/content/