Grunnleggende om Datamaskiner: Om applikasjoner

Lesson 9: Om applikasjoner

/en/tr_no-computer-basics/om-operativsystemer/content/

Hva er en applikasjon?

Du har kanskje hørt folk snakker om å bruke dataprogrammer, applikasjoner eller apper. Men hva betyr det? For å si det enkelt omtales dataprogrammer for stasjonære eller bærbare datamaskiner som applikasjoner eller rett og slett dataprogrammer, mens programmer for mobile enheter kalles mobil-apper eller bare apper.

Når du starter en applikasjon kjører den inne i operativsystemet helt til du avslutter den. Mesteparten av tiden vil du ha mer enn en én applikasjon åpen samtidig. Dette kalles multi-tasking.

Se videoen nedenfor for å lære mer om applikasjoner.

Det er vanlig å kalle enkle applikasjoner. som rimelig eller gratis kan lastes ned fra nettet, for app-er. Mange app-er er tilgjengelige for både datamaskiner og mobile enheter, ja, til og med for enkelte TV-er.

Dataprogrammer for stasjonære og bærbare datamaskiner

Det finnes utallige dataprogrammer for stasjonære og bærbare datamaskiner, og de faller inn under flere kategorier. Noen er mer fullverdige programmer (som Microsoft Word), mens andre bare kan gjøre én eller to ting (som klokke- eller kalender-apper). Under ser du noen få eksempler på programtyper du kanskje bruker.

 • Tekstbehandlingsprogram: Med et tekstbehandlingsprogram kan du skrive brev, utforme flygeblad og lage mange andre typer dokumenter. Det mest kjente tekstbehandlingsprogrammet er Microsoft Word.
  Microsoft Word 2016
 • Nettlesere: En nettleser er verktøyet du bruker for å få surfe på Internett. De fleste datamaskiner leveres med en nettleser forhåndsinstallert, men du kan også laste ned en annen hvis du foretrekker det. Eksempler på nettlesere: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome og Safari.
  Google Chrome nettleser
 • Mediespillere: Hvis du ønsker å lytte til MP3-filer eller se filmer du har lastet ned, må du bruke en mediespiller. Windows Media Player og iTunes er populære mediespillere.
  iTunes
 • Spill: Det finnes mange typer spill du kan spille på datamaskinen din. Det kan være alt fra kortspill som kabal til actionspill som Halo. Mange actionspill krever mye datakraft, så de vil ikke fungere med mindre du har en nyere datamaskin.

Mobil-apper

Stasjonære og bærbare datamaskiner er ikke de eneste enhetene som kan kjøre applikasjoner. Du kan også laste ned apper for mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett. Her er noen eksempler på mobil-apper.

 • Gmail: Du kan bruke Gmail-appen for å enkelt vise og sende e-post fra din mobile enhet. Den er tilgjengelig for Android og iOS -enheter.
 • Gmail
 • Instagram: Du kan bruke Instagram til raskt å dele bilder med venner og familie. Den er tilgjengelig for Android og iOS.
 • Duolingo: Med en kombinasjon av spørrekonkurranser, spill og andre aktiviteter, kan denne appen hjelpe deg å lære nye språk. Den er tilgjengelig for Android og iOS.

Installasjon av nye applikasjoner

Alle datamaskiner og mobile enheter leveres med noen forhåndsinstallerte applikasjoner, for eksempel nettleser og mediespiller. Du kan imidlertid også anskaffe og installere nye applikasjoner for å legge til mer funksjonalitet. Du kan gå gjennom leksjonene Installere programvare på din Windows-PC, Installere programvare på din Mac, og gratis programvare for å lære mer.

/en/tr_no-computer-basics/sette-opp-en-datamaskin/content/