Computer Basiskennis: Wat is een computer?

Lesson 2: Wat is een computer?

/en/tr_nl-computer-basics/over-deze-cursus/content/

Wat is een computer?

Een computer is een elektronisch apparaat dat informatie of gegevens manipuleert. Het heeft de mogelijkheid om gegevens op te slaan, op te halen en te verwerken. U weet misschien al dat u een computer kunt gebruiken om documenten te typen, e-mails te verzenden, games te spelen en op internet te surfen. U kunt het ook gebruiken om spreadsheets, presentaties en zelfs video's te bewerken of te maken.

Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over verschillende soorten computers.

Hardware versus software

Voordat we het hebben over verschillende soorten computers, laten we het eerst hebben over twee dingen die alle computers gemeen hebben: hardware en software.

  • Hardware noemen we alle fysieke, tastbare onderdelen van uw computer zoals het toetsenbord of de muis. Het omvat ook alle interne onderdelen van de computer, zoals die u kunt zien in de onderstaande afbeelding.
    afbeelding van een moederbord
  • Software is een verzameling instructies die de hardware vertelt wat te doen en hoe dit moet. Voorbeelden van software zijn webbrowsers, games en tekstverwerkers. Hieronder ziet u een afbeelding van Microsoft PowerPoint, dat wordt gebruikt om presentaties te maken.
    Screenshot van PowerPoint 2013

Alles wat u op uw computer doet, is afhankelijk van zowel hardware als software. Bijvoorbeeld: Op dit moment bekijkt u deze les misschien in een webbrowser (software) en gebruikt u de muis (hardware) om van pagina naar pagina te klikken. Wanneer u meer te weten komt over verschillende soorten computers, moet u uzelf afvragen wat de verschillen zijn in hun hardware. Naarmate u verder komt in deze zelfstudie, zult u zien dat verschillende typen computers ook vaak verschillende soorten software gebruiken.

Wat zijn de verschillende soorten computers?

Wanneer de meeste mensen het woord computer horen, denken ze aan een personal computer zoals een desktop of laptop. Computers zijn er echter in vele soorten en maten en ze vervullen veel verschillende functies in ons dagelijks leven. Wanneer u geld van een machine ophaalt, boodschappen in de winkel scant of een rekenmachine gebruikt, gebruikt u een type computer.

raster van mensen die computers gebruiken

Desktop computers

een desktopcomputer

Veel mensen gebruiken desktopcomputers op het werk, thuis en op school. Desktopcomputers zijn ontworpen om op een bureau te worden geplaatst. Ze bestaan ​​meestal uit een paar verschillende onderdelen, waaronder de computerkast, monitor, toetsenbord en muis.

Laptop computers

een laptop

Het tweede type computer dat u misschien kent, is een laptopcomputer, gewoonlijk een laptop genoemd. Laptops zijn computers op batterijen die draagbaarder zijn dan desktops, waardoor u ze bijna overal kunt gebruiken.

Tabletcomputers

een tabletcomputer

Tabletcomputers of tablets zijn handheldcomputers die zelfs nog mobieler zijn dan laptops. In plaats van een toetsenbord en muis gebruiken tablets een aanraakgevoelig scherm voor typen en navigeren. De iPad is een voorbeeld van een tablet.

server(s)

Een serverruimte

Een server is een computer die informatie biedt aan andere computers in een netwerk. Wanneer u bijvoorbeeld internet gebruikt, kijkt u naar iets dat op een server is opgeslagen. Veel bedrijven gebruiken ook lokale bestandsservers om intern bestanden op te slaan en te delen.

Andere soorten computers

Veel van de electrische apparaten van tegenwoordig zijn in principe gespecialiseerde computers, maar daar denken we niet altijd aan. Hier zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden.

  • Smartphones: veel mobiele telefoons kunnen veel dingen doen die computers kunnen doen, zoals surfen op internet en spelletjes spelen. Ze worden vaak smartphones genoemd.
  • Wearables: draagbare technologie is een algemene term voor een groep apparaten, waaronder fitness-trackers en smartwatches, die zijn ontworpen om de hele dag door te worden gedragen. Deze apparaten worden vaak kortweg wearables genoemd.
  • Spelconsoles: een spelconsole is een gespecialiseerd type computer dat wordt gebruikt voor het spelen van videogames op uw tv (of monitor).
  • "Smart tv's": veel tv's bevatten nu applicaties of apps waarmee u toegang krijgt tot verschillende soorten online content. Deze worden Smart-t.v.'s genoemd. U kunt bijvoorbeeld video rechtstreeks van internet naar uw tv streamen.

Pc's en Macs

Personal computers hebben twee hoofdstijlen: pc en Mac. Beide zijn volledig functioneel, maar ze hebben een andere look en feel. Veel mensen geven de voorkeur aan de een of de ander.

PCs

een Windows-pc

Dit type computer begon met de originele IBM-pc die in 1981 werd geïntroduceerd. Andere bedrijven begonnen soortgelijke computers te maken, die IBM PC Compatible heetten (vaak afgekort tot pc). Tegenwoordig is dit het meest voorkomende type personal computer. Het bevat meestal het Microsoft Windows-besturingssysteem.

Macs

een mac-computer

De Macintosh-computer is in 1984 geïntroduceerd en was de eerste veel verkochte pc met een grafische gebruikersinterface of GUI. Alle Macs zijn gemaakt door één bedrijf (Apple) en ze gebruiken bijna altijd het Mac OS X-besturingssysteem.

/en/tr_nl-computer-basics/basisonderdelen-van-een-computer/content/