Computer Basiskennis: Basisonderdelen van een computer

Lesson 3: Basisonderdelen van een computer

/en/tr_nl-computer-basics/wat-is-een-computer/content/

Inleiding

De basisonderdelen van een desktopcomputer zijn de computerkast, monitor, toetsenbord, muis en netsnoer. Elk onderdeel speelt een belangrijke rol wanneer u een computer gebruikt.

Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over de basisonderdelen van een desktopcomputer.

Computer behuizing

een behuizing voor een computertoren

De computerbehuizing is de metalen en plastic doos met daarin de belangrijkste componenten van de computer, waaronder het moederbord, de centrale verwerkingseenheid (CVE) In het Engels geheten: "CPU" < "Central Processing Unit", en de voeding. De voorkant van de behuizing heeft meestal een aan / uit-knop en een of meer optische stations.

Computerbehuizingen zijn er in verschillende soorten en maten. Een desktop-case ligt plat op een bureau en de monitor staat er meestal bovenop. Een torenbehuizing is groot en staat naast de monitor of op de vloer. All-in-one computers worden geleverd met de interne componenten die in de monitor zijn ingebouwd, waardoor er geen aparte behuizing meer nodig is.

Monitor

een monitor

De monitor werkt met een videokaart in de computerkast om afbeeldingen en tekst op het scherm weer te geven. De meeste monitoren hebben bedieningsknoppen waarmee u de beeldscherminstellingen van uw monitor kunt wijzigen en sommige monitoren hebben ook ingebouwde luidsprekers.

Nieuwere monitoren hebben meestal LCD-schermen (liquid crystal display) of LED-displays (light-emitting diode). Deze kunnen heel dun worden gemaakt en worden vaak flat-panel displays genoemd. Oudere monitors gebruiken CRT-schermen (kathodestraalbuis-scherm). CRT-monitoren zijn veel groter en zwaarder en nemen meer plaats in op uw bureau.

Toetsenbord

Het toetsenbord is een van de voornaamste manieren om met een computer te communiceren. Er zijn veel verschillende typen toetsenborden, maar de meeste lijken erg op elkaar en stellen u in staat dezelfde basistaken uit te voeren.

Klik op de knoppen in de onderstaande interactieve afbeelding om meer te weten te komen over de verschillende delen van het toetsenbord.

bewerken van hotspots bewerken van hotspots bewerken van hotspots Toetsenbord

Als u wilt leren typen, of uw typevaardigheid wil verbeteren, bekijk dan onze gratis Typing Tutorial .

Muis

een computermuis

De muis is een ander belangrijk hulpmiddel voor communicatie met computers. De Muis staat gewoonlijk bekend als een aanwijsapparaat en u kunt ermee objecten op het scherm aanwijzen, erop klikken en ze verplaatsen.

Er zijn twee hoofdmuistypes: optisch en mechanisch. De optische muis gebruikt een elektronisch oog om beweging te detecteren en is gemakkelijker schoon te maken. De mechanische muis gebruikt een rollende bal om beweging te detecteren en vereist regelmatige reiniging om goed te kunnen werken.

Om de basisprincipes van het gebruik van de muis te leren, bekijk onze interactieve Mouse Tutorial .

Muis alternatieven

Er zijn andere apparaten die hetzelfde kunnen doen als een muis. Veel mensen vinden ze gemakkelijker te gebruiken en ze hebben ook minder bureauruimte nodig dan een traditionele muis. De meest voorkomende muisalternatieven staan ​​hieronder.

  • Trackball: een trackball heeft een bal die vrij kan ronddraaien. In plaats van het apparaat als een muis te verplaatsen, kunt u de bal met uw duim rollen om de aanwijzer te verplaatsen.
    een rollerballmuis
  • Touchpad: een touchpad, ook wel een trackpad genoemd, is een aanraakgevoelig pad waarmee u de aanwijzer kunt bedienen door met uw vinger een tekenbeweging uit te voeren. Touchpads zijn gebruikelijk op laptops.
    een laptop-touchpad

/en/tr_nl-computer-basics/knoppen-en-poorten-op-een-computer/content/