Computer Basiskennis: Laptop computers

Lesson 6: Laptop computers

/en/tr_nl-computer-basics/binnenin-een-computer/content/

Wat is een laptopcomputer?

Een laptop is een personal computer die gemakkelijk kan worden verplaatst en op verschillende locaties kan worden gebruikt. De meeste laptops zijn ontworpen om alle functionaliteit van een desktopcomputer te hebben, wat betekent dat ze over het algemeen dezelfde software kunnen gebruiken en dezelfde soorten bestanden kunnen openen. Laptops zijn echter ook duurder dan vergelijkbare desktopcomputers.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over laptopcomputers.

Hoe verschilt een laptop van een desktop?

Omdat laptops zijn ontworpen voor draagbaarheid, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen en desktopcomputers. Een laptop heeft een alles-in-één ontwerp, met een ingebouwde monitor, toetsenbord, touchpad (dat de muis vervangt) en luidsprekers. Dit betekent dat ze volledig functioneel is, zelfs als er geen randapparatuur is aangesloten. Een laptop is ook sneller in te stellen en er zijn minder kabels die in de weg kunnen zitten.

U heeft ook de mogelijkheid om een ​​gewone muis, een grotere monitor en andere randapparatuur aan te sluiten. Dit maakt van uw laptop in feite een desktopcomputer, met één belangrijk verschil: u kunt eenvoudig de randapparatuur loskoppelen en de laptop overal mee naar toe nemen.

Hier zijn de belangrijkste verschillen die u kunt verwachten bij een laptop.

  • Touchpad: een touchpad, ook wel een trackpad genoemd, is een aanraakgevoelig pad waarmee u de aanwijzer kunt bedienen door met uw vinger een tekenbeweging uit te voeren.
een laptop-touchpad
  • Accu: elke laptop heeft een accu, waarmee u de laptop kunt gebruiken wanneer deze niet is aangesloten aan het stroomnet. Wanneer u de laptop aan het normale stroomnet aansluit, laadt de accu opnieuw op. Een ander voordeel van het hebben van een accu is, dat die back-upstroom kan leveren  naar de laptop als de stroom uitvalt.
  • AC-adapter: een laptop heeft meestal een speciale voedingskabel, een AC-adapter, die is ontworpen voor gebruik met dat specifieke type laptop.
laptop AC-adapter
  • Poorten: de meeste laptops hebben hetzelfde type poorten als pc's (zoals USB), hoewel ze, om ruimte te besparen, meestal minder poorten hebben. Sommige poorten kunnen echter verschillen en mogelijk hebt u een adapter nodig om ze te gebruiken.
  • Prijs: Over het algemeen zijn laptops duurder dan een desktopcomputer met dezelfde interne componenten. Hoewel u misschien zult merken dat sommige standaardlaptops minder kosten dan desktopcomputers, zijn dit meestal minder krachtige computers.

/en/tr_nl-computer-basics/draagbare-apparaten/content/