Computer Basiskennis: Draagbare apparaten

Lesson 7: Draagbare apparaten

/en/tr_nl-computer-basics/laptop-computers/content/

Wat is een mobiel apparaat?

Een mobiel apparaat is een algemene term voor elk type handcomputer. Deze apparaten zijn ontworpen om extreem draagbaar te zijn en passen vaak in uw hand. Sommige mobiele apparaten, zoals tablets, e-readers en smartphones, zijn krachtig genoeg om veel van dezelfde dingen te doen die u kunt doen met een desktop- of laptopcomputer.

Tabletcomputers

Net als laptops zijn tabletcomputers ontworpen om draagbaar te zijn. Ze bieden echter een andere computerervaring. Het meest opvallende verschil is dat tabletcomputers geen toetsenborden of touchpads hebben. In plaats daarvan is het hele scherm aanraakingsgevoelig, waardoor u op een virtueel toetsenbord kunt typen en uw vinger als muisaanwijzer kunt gebruiken.

afbeelding van iPad

Tabletcomputers kunnen niet noodzakelijk alles doen wat traditionele computers kunnen doen. Voor veel mensen is een traditionele computer zoals een desktop of laptop nog steeds nodig om sommige programma's te gebruiken. Het gemak van een tabletcomputer betekent echter dat het ideaal kan zijn als een tweede computer.

E-readers

E-boeklezers, ook wel e-readers genoemd, zijn vergelijkbaar met tabletcomputers, behalve dat ze voornamelijk zijn bedoeld voor het lezen van e-books (digitale, downloadbare boeken). Bekende voorbeelden zijn de Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook en Kobo. De meeste e-readers gebruiken een e-ink-display, dat beter leesbaar is dan een traditioneel computerscherm. Je kunt zelfs lezen in fel zonlicht, net alsof je een gewoon boek leest.

een Kindle-e-reader

U hebt geen e-reader nodig om e-books te lezen. Ze kunnen ook worden gelezen op tablets, smartphones, laptops en desktops.

smartphones

Een smartphone is een krachtigere versie van een traditionele mobiele telefoon. Naast dezelfde basisfuncties, zoals telefoongesprekken, voicemail en sms-berichten, kunnen smartphones verbinding maken met internet via wifi of een mobiel netwerk (waarvoor een maandelijks abonnement vereist is). Dit betekent dat u een smartphone kunt gebruiken voor dezelfde dingen die u normaal op een computer zou doen, zoals het controleren van uw e-mail, surfen op het web of online winkelen.

Afbeelding van Android-telefoon

De meeste smartphones gebruiken een aanraakingsgevoelig scherm, wat betekent dat er geen fysiek toetsenbord op het apparaat aanwezig is. In plaats daarvan typt u op een virtueel toetsenbord en gebruikt u uw vingers om met het display te communiceren. Andere standaardfuncties zijn een digitale camera van hoge kwaliteit en de mogelijkheid om digitale muziek- en videobestanden af ​​te spelen. Voor veel mensen kan een smartphone in feite elektronica vervangen zoals een oude laptop, digitale muziekspeler en digitale camera in één en hetzelfde apparaat.

/en/tr_nl-computer-basics/besturingssystemen-begrijpen/content/