Computer basisvaardigheden: Tips om uw Computer te versnellen

Lesson 15: Tips om uw Computer te versnellen

/en/tr_nl-basic-computer-skills/hoe-een-oude-computerte-laten-blijven-werken/content/

Tips voor het versnellen van uw computer

Een trage computer kan behoorlijk frustrerend en onhandig zijn. Of u nu vastzit aan een oude computer of gewoon betere prestaties wil krijgen van een nieuwere, hier zijn een paar tips en oplossingen om de computer sneller te laten werken:

Schijfruimte vrijmaken

In sommige gevallen kan het zijn dat uw computer langzamer gaat werken als er niet veel ruimte over is op uw harde schijf. Hier zijn een paar snelle manieren om wat ruimte vrij te maken:

  • Verwijder alle onnodige of ongebruikte software; veel computers worden geleverd met programma's die u misschien niet gebruikt.
  • Verwijder bestanden die u niet langer nodig heeft.
  • Gebruik een externe opslag voor grotere bestanden en media.

Er zijn ook enkele ingebouwde hulpprogramma's die u kunnen helpen meer ruimte vrij te maken. Op een Windows-computer kunt u Schijfopruiming gebruiken om tijdelijke en onnodige bestanden te verwijderen, zoals wordt weergegeven in dit artikel van Computer Hope . Als u een Mac hebt met macOS Sierra of hoger, kunt u het dialoogvenster Over deze Mac gebruiken om ruimte vrij te maken, zoals wordt weergegeven in dit ondersteuningsartikel van Apple .

Defragmenteren van uw harde schijf

Het regelmatig defragmenteren van uw harde schijf kan vaak ook helpen om uw computer sneller te laten werken. Na verloop van tijd worden de gegevens op uw harde schijf gefragmenteerd, waardoor het voor uw computer moeilijker te vinden is. Defragging reorganiseert deze gegevens en geeft uw computer hier gemakkelijker toegang toe.

Meer RAM toevoegen

Een andere reden dat uw computer langzaam werkt, is dat deze niet genoeg RAM-geheugen (Random Access Memory ) heeft.Met RAM kunt u op uw computer verschillende programma's tegelijk openen. Als u niet genoeg RAM heeft, zal uw computer behoorlijk langzamer werken wanneer u te veel programma's tegelijkertijd gebruikt.

Gelukkig is het mogelijk om meer RAM aan uw computer toe te voegen. Om dit te doen, moet u uitzoeken welk type RAM-geheugen uw computer gebruikt. Nadat u het RAM hebt gekocht, moet u uw computer fysiek openen om dit te kunnen installeren. Als dit proces te ingewikkeld klinkt, kunt u overwegen om het naar een computerreparatiewerkplaats te brengen om het door iemand anders te laten doen.

Uw stuurprogramma's bijwerken

Elk apparaat dat op uw computer is aangesloten, of het nu een toetsenbord, printer of muis is, vereist iets dat een stuurprogramma wordt genoemd. Stuurprogramma's zijn in feite programma's die uw computer vertellen hoe deze apparaten moeten worden gebruikt. Als deze stuurprogramma's zijn verouderd, kunnen ze uw computer trager maken en voorkomen dat deze apparaten naar behoren functioneren. Als dit gebeurt, moeten ze worden bijgewerkt.

Als u een Windows-computer gebruikt, worden uw stuurprogramma's waarschijnlijk automatisch bijgewerkt. Er kunnen echter gevallen zijn waarin u dit handmatig moet doen. Raadpleeg deze handleiding van Lifewire voor informatie over hoe u de stuurprogramma's kunt bijwerken. Als u een Mac heeft, worden al uw stuurprogramma's afzonderlijk bijgewerkt.

Het beheer van opstartprocessen

Als het lang duurt voordat uw computer opstart, kunnen er te veel programma's worden gestart tijdens het opstarten. Gelukkig is er een manier om deze opstartprocessen te beheren en te regelen wat wel en niet zal worden gestart. Voor informatie over hoe dit te doen, bekijkt u deze handleiding van How-To Geek voor Windows-computers of deze handleiding van Nektony voor Macs.

Voordat u bepaalde apps en programma's uitschakelt, moet u wat onderzoek doen en ervoor zorgen dat ze niet van vitaal belang zijn voor uw computer.

Controleren op virussen en spyware

Tijdens het gebruik van uw computer kan die per ongeluk malware of virussen oplopen. Deze beschadigen en vertragen uw computer vaak. De beste manier om dit te voorkomen en ermee om te gaan, is door een antivirusprogramma te gebruiken. De meeste van deze kunnen scannen, detecteren en in sommige gevallen elimineren. Bekijk voor meer informatie onze lessen over het vermijden van malware en het beschermen van uw computer .

/en/tr_nl-basic-computer-skills/hoe-uw-harde-schijf-te-defragmenteren/content/