Computer basisvaardigheden: Hoe een oude Computerte laten blijven werken

Lesson 14: Hoe een oude Computerte laten blijven werken

/en/tr_nl-basic-computer-skills/voorkomen-dat-toepassingen-beginnen-te-draaien-tijdens-het-opstarten/content/

Hoe een oude computer soepel te laten werken

Een oude computer met grijs haar en een stok

Vast blijven zitten met een oude computer kan een uitdaging zijn. Niet-ondersteunde besturingssystemen zijn kwetsbaar voor internetbedreigingen en de hardware van een oudere computer krijgt wat beperkingen. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om het systeem zoveel mogelijk te beschermen en het probleemloos te laten werken.

Beveilig uw computer

Oudere versies van Windows, zoals Windows XP, ontvangen niet langer beveiligingsupdates van Microsoft. Dit maakt hen kwetsbaar voor veel internetgevaren. U kunt uw systeem beschermen door up-to-date antivirus-, antimalware- en firewallprogramma's te gebruiken. Lees meer in onze les over het beschermen van uw computer tegen internetbedreigingen .

Het gebruik van alternatieven voor Internet Explorer kan uw computer ook veiliger maken tegen internetbedreigingen. Chrome en Firefox zijn populaire keuzes voor browsen.

Als u Microsoft Outlook gebruikt, kunt u overwegen om over te schakelen naar een andere e-mailclient zoals Thunderbird . Veel internetbedreigingen zijn specifiek gericht op kwetsbaarheden in Outlook.

Overweeg een upgrade van uw besturingssysteem uit te voeren

Een optie om uw computer soepel en veilig te laten werken, is upgraden naar een nieuwer besturingssysteem. Dit geeft u toegang tot actuele beveiligingsupdates en ondersteuning. Het kost echter meestal geld, moet mogelijk opnieuw worden geformatteerd en kan in het begin verwarrend zijn. Overweeg voordat u gaat upgraden of het deze kosten wel waard is. Controleer ook of uw computer krachtig genoeg is om het nieuwe besturingssysteem uit te voeren.

Als alternatief zou je een lichter, gratis besturingssysteem zoals Linux kunnen installeren. Leren omgaan met Linux kan langer duren als je bekend bent met Windows, maar het heeft veel voordelen en werkt meestal goed op oudere computers. Zie onze Linux-bronnen voor meer informatie.

Onderhoud uw computer

Een paar eenvoudige stappen kunnen de levensduur van uw computer verlengen, uw besturingssysteem soepel laten werken en u beschermen tegen gegevensverlies. Zie het als goede gewoonten, zoals elke dag tandenpoetsen of regelmatig olie verversen in uw auto.

Een miniatuurfiguur van een persoon die grote mappen in een prullenbak gooit

Maak een back-up van uw bestanden

Oudere computers hebben meer kans op hardwarefouten. Voorbereiden op deze mogelijkheid is veel eenvoudiger dan het herstellen van gegevens van een defecte schijf. Het maken van een back-up van uw bestanden zal u beschermen tegen het verlies van uw gegevens. De twee meest gebruikelijke manieren om dit te doen, zijn het kopiëren van uw gegevens naar een externe schijf en het gebruik van een online back-upservice.

Een computer die is aangesloten op een externe schijf waarop een back-upprogramma voor bestanden wordt uitgevoerd.

/en/tr_nl-basic-computer-skills/tips-om-uw-computer-te-versnellen/content/