Έγγραφα Google: Βασικά για το κείμενο (Text Basics)

Lesson 9: Βασικά για το κείμενο (Text Basics)

/en/tr_el-google-docs/-getting-started/content/

Εισαγωγή

Αν είστε εξοικειωμένοι με το λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, όπως το Microsoft Word, θα βρείτε την εργασία με το κείμενο στα Έγγραφα Google παρόμοια εμπειρία. Εάν είστε καινούργιοι στην επεξεργασία κειμένου, η εργασία με το κείμενο στα Έγγραφα Google είναι αρκετά εύκολη στην εκμάθηση. Στις επόμενες σελίδες, θα σας δείξουμε τα βασικά της εργασίας με το κείμενο.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εργασία με κείμενο στα Έγγραφα Google.


Για να εισαγάγετε κείμενο:

 1. Εντοπίστε το σημείο εισαγωγής, το οποίο είναι μια κάθετη γραμμή που αναβοσβήνει. Σε ένα κενό έγγραφο, αυτό θα βρίσκεται κοντά στην επάνω αριστερή γωνία της σελίδας. Εάν το έγγραφο έχει ήδη κείμενο, μπορείτε να κάνετε κλικ σε διάφορα μέρη του εγγράφου για να μετακινήσετε το σημείο εισαγωγής.
 2. Όταν ξεκινήσετε την πληκτρολόγηση, το κείμενο θα εμφανιστεί δίπλα στο σημείο εισαγωγής.
  Πληκτρολόγηση κειμένου

Για να επιλέξετε κείμενο:

Προτού μετακινήσετε ή μορφοποιήσετε κείμενο, θα πρέπει να το επιλέξετε. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ και σύρετε το ποντίκι πάνω από το κείμενο και στη συνέχεια αφήστε το ποντίκι. Ένα πλαίσιο επισήμανσης θα εμφανιστεί πάνω από το επιλεγμένο κείμενο.

Επιλεγμένο κείμενο

Για να διαγράψετε κείμενο:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαγραφής ή αφαίρεσης κειμένου:

 • Για να διαγράψετε κείμενο στα αριστερά του σημείου εισαγωγής, πατήστε το πλήκτρο Backspace (μεγάλο βέλος προς τα αριστερά) στο πληκτρολόγιό σας.
 • Για να διαγράψετε κείμενο στα δεξιά του σημείου εισαγωγής, πατήστε το πλήκτρο Διαγραφή/Delete στο πληκτρολόγιό σας.
 • Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να αφαιρέσετε και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Delete.

Εάν επιλέξετε κείμενο και αρχίσετε να πληκτρολογείτε, το επιλεγμένο κείμενο θα διαγραφεί αυτόματα και θα αντικατασταθεί με το νέο κείμενο.

Αντιγραφή, Αποκοπή και επικόλληση κειμένου

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες φορές είναι πιο εύκολο να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κείμενο που επαναλαμβάνεται συχνά στο έγγραφό σας. Άλλες φορές, ενδέχεται να υπάρχει κείμενο που θέλετε να μετακινήσετε από μια περιοχή του εγγράφου σε άλλη, οπότε θα χρειαστεί να κόψετε και να επικολλήσετε ή να σύρετε και να αποθέσετε το κείμενο.

Συνήθως, οι εντολές αντιγραφής, αποκοπής και επικόλλησης βρίσκονται στο μενού Επεξεργασία πολλών εφαρμογών επεξεργασίας κειμένου. Ωστόσο, τα Έγγραφα Google χρησιμοποιούν συντομεύσεις πληκτρολογίου ή συνδυασμό πλήκτρων για την εκτέλεση αυτών των εντολών. Αν προσπαθήσετε να επιλέξετε αντιγραφή, αποκοπή ή επικόλληση από το μενού Επεξεργασία στα Έγγραφα Google, η Google σας υπενθυμίζει να χρησιμοποιείτε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Προβολή των συντομεύσεων πληκτρολογίου

Εάν χρησιμοποιείτε το Google Chrome ως πρόγραμμα περιήγησης ιστού, μπορείτε να κάνετε λήψη της δωρεάν εφαρμογής Google Chrome Docs από το Chrome Web Store. Θα σας επιτρέψει να επιλέξετε αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση από το μενού Επεξεργασία, καθώς και να κάνετε δεξί κλικ στο ποντίκι για να αντιγράψετε, να κόψετε και να επικολλήσετε κείμενο.

Για να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κείμενο:

 1. Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να αντιγράψετε.
  Επιλογή κειμένου για αντιγραφή
 2. Πατήστε Ctrl + C (Windows) ή Command + C (Mac) στο πληκτρολόγιό σας για να αντιγράψετε το κείμενο.
 3. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής εκεί όπου θέλετε να εμφανιστεί το κείμενο.
  Τοποθέτηση του σημείου εισαγωγής
 4. Πατήστε Ctrl + V (Windows) ή Command + V (Mac) στο πληκτρολόγιό σας για να επικολλήσετε το κείμενο. Θα εμφανιστεί το κείμενο.
  Προβολή του επικολλημένου κειμένου

Για να αποκόψετε και να επικολλήσετε κείμενο:

 1. Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να αντιγράψετε.
  Επιλογή κειμένου για κοπή
 2. Πατήστε Ctrl + X (Windows) ή Command + X (Mac) στο πληκτρολόγιό σας για να αποκόψετε το κείμενο.
 3. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής εκεί όπου θέλετε να εμφανίζεται το κείμενο.
  Τοποθέτηση του σημείου εισαγωγής
 4. Πατήστε Ctrl + V (Windows) ή Command + V (Mac) στο πληκτρολόγιό σας για να επικολλήσετε το κείμενο. Θα εμφανιστεί το κείμενο.
  Προβολή του επικολλημένου κειμένου

Για μεταφορά και απόθεση κειμένου:

 1. Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να μετακινήσετε σε άλλο σημείο του εγγράφου.
  Προετοιμασία για μεταφορά και απόθεση κειμένου
 2. Κάντε κλικ και σύρετε το κείμενο στη θέση που θέλετε να εμφανίζεται. Ο δρομέας θα έχει ένα σημείο εισαγωγής κάτω του, για να υποδείξει ότι μετακινείτε κείμενο.
  Μεταφορά κειμένου σε μια νέα θέση
 3. Αφήστε το κουμπί του ποντικιού και το κείμενο θα μεταφερθεί στη νέα θέση.
  Προβολή αποσπασμένου κειμένου

Για να εισάγετε ειδικούς χαρακτήρες:

Τα Έγγραφα Google προσφέρουν μια μεγάλη συλλογή ειδικών χαρακτήρων. Είναι χρήσιμοι όταν γράφετε εξισώσεις και μπορούν να χρησιμεύσουν και ως διακοσμητικά στοιχεία.

 1. Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής όπου θέλετε να εισαγάγετε έναν ειδικό χαρακτήρα.
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή και επιλέξτε Ειδικοί χαρακτήρες.
  Επιλογή ειδικών χαρακτήρων
 3. Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή ειδικών χαρακτήρων.
  Το παράθυρο διαλόγου ειδικών χαρακτήρων
 4. Χρησιμοποιήστε τα αναπτυσσόμενα βέλη πάνω από το πλέγμα χαρακτήρων για να περιηγηθείτε σε ομάδες συμβόλων. Στο παράδειγμά μας, αναζητούμε μουσικά σύμβολα για να προσθέσετε στο έγγραφό μας.
  Περιήγηση ειδικών χαρακτήρων
 5. Κάντε κλικ στο σύμβολο που θέλετε για να το τοποθετήσετε στο έγγραφό σας.
  Επιλογή συμβόλου
 6. Το σύμβολο θα εμφανιστεί στο έγγραφό σας.
  Προβολή επιλεγμένου συμβόλου σε ένα έγγραφο

Έλεγχος ορθογραφίας και προτεινόμενη ορθογραφία

Από προεπιλογή, τα Έγγραφα Google θα ελέγχουν αυτόματα για λέξεις που έχουν ορθογραφικά λάθη και θα κάνουν προτάσεις ορθής γραφής. Οι λέξεις με προτάσεις ορθογραφίας υπογραμμίζονται με κόκκινο χρώμα.

Μια λέξη με προτάσεις ορθογραφίας

Για να χρησιμοποιήσετε την προτεινόμενη ορθογραφία:

 1. Κάντε δεξί κλικ σε μια υπογραμμισμένη λέξη. Θα εμφανιστεί ένα αναπτυσσόμενο μενού με προτάσεις ορθογραφίας για την εσφαλμένη λέξη. Επιλέξτε τη σωστή ορθογραφία από τη λίστα.
  Το μενού ορθογραφικών προτάσεων
 2. Ο σωστός ορθογραφικός χαρακτήρας θα εμφανιστεί στη θέση της λανθασμένης λέξης στο έγγραφο.
  Μια διορθωμένη ορθογραφία

Περιστασιακά, τα Έγγραφα Google θα προτείνουν ορθογραφίες για μια λέξη που δεν αναγνωρίζει, όπως το όνομα ενός ατόμου ή μιας εταιρείας. Εάν είστε σίγουροι για την ορθογραφία, μπορείτε να προσθέσετε τη λέξη στο λεξικό. Μόλις προσθέσετε μια λέξη στο λεξικό, τα Έγγραφα Google θα διατηρήσουν την ορθογραφία της λέξης.

Προσθήκη λέξης στο λεξικό

Χρησιμοποιώντας εύρεση και αντικατάσταση

Όταν εργάζεστε με μεγαλύτερα έγγραφα, μπορεί να είναι δύσκολο και χρονοβόρο να εντοπίσετε μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση μέσα στο έγγραφο. Τα Έγγραφα Google μπορούν να αναζητήσουν αυτόματα το έγγραφό σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εύρεσης και σας επιτρέπουν ακόμη να αλλάξετε λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αντικατάστασης.

Για να βρείτε κείμενο:

 1. Κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία και στη συνέχεια επιλέξτε Εύρεση και αντικατάσταση.
  Επιλέγοντας Εύρεση και αντικατάσταση
 2. Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Εύρεση και αντικατάσταση.
 3. Πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να βρείτε στο πεδίο Εύρεση. Ο αριθμός των φορών που εμφανίζεται η λέξη στο κείμενο θα εμφανιστεί στο πεδίο Εύρεση και κάθε εμφάνιση θα επισημανθεί σε όλο το έγγραφο.
  Εύρεση κειμένου σε ένα έγγραφο
 4. Εάν η λέξη εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές, μπορείτε να κάνετε κλικ στα βέλη Προηγούμενο και Επόμενο για να μεταβείτε στην επόμενη εμφάνιση. Όταν επιλεγεί η λέξη, η επισήμανση θα σκουραίνει και θα πάλλεται σύντομα.
  Επιλογή εμφάνισης κειμένου
 5. Κάντε κλικ στο κουμπί X για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου.
  Κλείνοντας το παράθυρο διαλόγου Εύρεση και αντικατάσταση

Για να αντικαταστήσετε κείμενο:

 1. Κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία και στη συνέχεια επιλέξτε Εύρεση και αντικατάσταση. Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Εύρεση και αντικατάσταση.
 2. Πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να βρείτε στο πεδίο Εύρεση. Πληκτρολογήστε το κείμενο με το οποίο θέλετε να το αντικαταστήσετε στο πεδίο Αντικατάσταση με.
 3. Κάντε κλικ στην επιλογή Επόμενο ή Προηγούμενο. Και στη συνέχεια Αντικατάσταση για να αντικαταστήσετε κείμενο. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε όλες τις εμφανίσεις του κειμένου μέσα στο έγγραφο, κάντε κλικ στην επιλογή Αντικατάσταση όλων.
  Αντικατάσταση κειμένου σε ένα έγγραφο


Πρόκληση!

 1. Ανοίξτε το αρχείο παράδειγμα . Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο Google, στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Αρχείο και, στη συνέχεια Δημιουργία αντιγράφου.
 2. Να διαγραφεί η τελευταία πρόταση της τρίτης παραγράφου της επιστολής. Συμβουλή: Η πρόταση ξεκινάει με At the close of the evening.
 3. Χρησιμοποιήστε την αποκοπή και επικόλληση ή μεταφορά και απόθεση για να μετακινήσετε τη δεύτερη παράγραφο του γράμματος κάτω από την τρίτη. Συμβουλή: Η δεύτερη παράγραφος ξεκινάει As you may know.
 4. Εισαγάγετε το σύμβολο ® δίπλα στη λέξη iPads. Συμβουλή: Μπορείτε να βρείτε αυτό το σύμβολο κάτω από την κατηγορία Διάφορα.
 5. Χρησιμοποιήστε την επιλογή Εύρεση και αντικατάσταση για να αντικαταστήσετε όλες τις εμφανίσεις της λέξης δωρεά με το δώρο.
 6. Εκτελέστε έλεγχο ορθογραφίας για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι λέξεις έχουν γραφτεί σωστά. Αγνοήστε τη λέξη Alliope.
 7. Όταν τελειώσετε, το έγγραφό σας θα πρέπει να φαίνεται κάπως έτσι:
  Βασικά κείμενα Παράδειγμα

/en/tr_el-google-docs/-formatting/content/