Grunnleggende om Datamaskiner: Koble opp mot Internett

Lesson 13: Koble opp mot Internett

/en/tr_no-computer-basics/bli-kjent-med-oset/content/

Hvordan kobler jeg til Internett?

Når du har satt opp datamaskinen din, vil du kanskje skaffe deg Internett-tilgang så du kan sende og motta e-post, surfe på Internett, strømme videoer med mer. Kanskje du til og med ønsker å sette opp et trådløst hjemmenettverk, kjent som Wi-Fi, slik at du kan ha flere enheter tilkoblet Internett samtidig.

Se videoen under for å lære om hvordan du kobler til Internett.

Typer Internett-tjenester

Hvilken Internett-tjeneste du velger, vil i stor grad avhenge av hvilke Internett-leverandører (ISP) som er tilgjengelige der du bor, og hvilke tjenester de tilbyr. Her er noen vanlige Internett-tjenester.

  • Oppringt forbindelse (ikke i bruk i Norge lenger): Dette er vanligvis den tregeste typen Internett-tilkobling, og du bør nok unngå den med mindre det er den eneste tjenesten tilgjengelig i ditt område. Oppringt forbindelse benytter telefonlinjen, så hvis du ikke har flere telefonlinjer, vil du ikke være i stand til å bruke fasttelefonen og Internett samtidig.
  • DSL: DSL-tjenesten benytter en bredbåndstilkobling, hvilket er mye raskere enn en oppringt forbindelse. DSL kobles til Internett via en telefonlinje, men krever ikke at du har installert fasttelefon hjemme. Og i motsetning til en oppringt forbindelse, vil du være i stand til å bruke Internett og telefonlinjen samtidig.
  • Kabel: Kabeltjenesten kobles til Internett via kabel-TV, selv om du ikke nødvendigvis trenger å ha kabel-TV for å få det. Den bruker en bredbåndstilkobling, og kan være raskere enn både oppringt forbindelse og DSL-tjeneste, men er til gjengjeld bare tilgjengelig der hvor kabel-TV er tilgjengelig.
  • Satellitt: En satellittilkobling bruker bredbånd, men krever ikke kabel eller telefonlinjer, den kobles til Internett via satellitter i bane rundt jorda. Det gjør at den kan brukes nesten hvor som helst i verden, men tilkoblingen vil kunne bli påvirket av været. Satellittilkoblinger er også vanligvis tregere enn DSL eller kabel.
  • 3G og 4G: 3G- og 4G-tjenesten brukes vanligvis av mobiltelefoner og tilbyr trådløs tilkobling via de ulike ISP-nettverkene. Disse tilkoblingsvariantene er imidlertid ikke alltid så raske som DSL eller kabel. De vil også legge begrensninger på mengde data du kan bruke hver måned, hvilket de fleste bredbånds-avtaler ikke gjør.

Å velge Internett-leverandør

Nå som du er blitt kjent med de ulike typene Internett-tjenestener, kan du undersøke hvilke Internett-leverandører som er tilgjengelige i ditt område. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, anbefaler vi deg å snakke med venner, familiemedlemmer og naboer om hvilke Internett-leverandører de bruker. Dette vil vanligvis gi deg en god oversikt over hvilke typer Internett-tjenester som er tilgjengelig i ditt område.

De fleste Internett-leverandører tilbyr flere nivåer av tjenester med ulike Internett-hastigheter, vanligvis målt i Mbps (kort for megabit per sekund). Hvis du først og fremst ønsker å bruke Internett til e-post og sosiale nettverk, vil en tregere tilkobling (rundt 2 til 5 Mbps) være tilstrekkelig, men hvis du ønsker å laste ned musikk eller strømme videoer, vil du trenge en raskere tilkobling (minst 5 Mbps eller mer).

Det kan også være lurt å se på hvor mye tjenesten koster inkludert installasjonskostnader og månedlige avgifter. Generelt øker månedsprisen med tilkoblingshastigheten.

Selv om oppringt forbindelse tradisjonelt har vært det billigste alternativet, har mange Internett-leverandører hevet prisen for oppringt forbindelse så den er lik prisen for bredbånd. Dette er gjort for å få folk til å bytte til bredbånd. Vi anbefaler ikke oppringt forbindelse med mindre det er det eneste alternativet.

Nødvendig maskinvare

Modem

et bredbåndsmodem

Så lenge du har en PC, er det egentlig ikke mye ekstra maskinvare du trenger for å koble til Internett. Det du har mest behov for, er et modem.

Typen Internett-tilgang du velger, vil avgjøre hvilken type modem du må ha. Tilgang via oppringt forbindelse bruker et telefonmodem, DSL-tjenesten bruker et DSL-modem, kabel-TV-tilgang bruker et kabelmodem, og satellittjenesten bruker et satellittadapter. Som oftest vil du få med et modem - gjerne mot en avgift - når du tegner abonnement hos Internett-leverandøren din, hvilket sikrer at du får riktig type modem. Men hvis du heller vil se etter et bedre eller billigere modem, kan du velge å kjøpe et modem separat.

Ruter

en trådløs ruter

En ruter er en maskinvareenhet som lar deg koble mange datamaskiner og andre enheter til én enkelt Internett-tilkobling, kjent som et hjemmenettverk. Mange rutere er trådløse, hvilket lar deg opprette et trådløst hjemmenettverk, et Wi-Fi-nettverk.

Du er ikke nødt til å kjøpe en ruter for å koble til Internett. Det er mulig å koble datamaskinen direkte til modemet via en Ethernet-kabel. Mange modemer har også ruter innebygd, slik at du kan opprette et Wi-Fi-nettverk uten å måtte kjøpe ekstra maskinvare.

Å sette opp Internett-tilkoblingen

Når du har valgt en Internett-leverandør, vil de fleste leverandører sende en tekniker hjem til deg for å installere og sette opp forbindelsen. Hvis ikke, skulle du være i stand til å sette opp Internett-tilkoblingen ved å følge instruksjonene fra din Internett-leverandør - eller brukermanualen som fulgte med modemet.

Etter at du har alt satt opp, kan du åpne nettleseren og begynne å bruke Internett. Hvis du har problemer med Internett-forbindelsen, kan du ringe teknisk support hos din Internett-leverandør.

Hjemmenettverk

Hvis du har flere datamaskiner hjemme og ønsker å ha tilgang til Internett på dem alle, kan det være lurt å opprette et hjemmenettverk, også kjent som et Wi-Fi-nettverk. I et hjemmenettverk er alle enhetene dine koblet til ruteren, som igjen er koblet til modemet. Dette betyr at alle i familien kan bruke Internett samtidig.

Normalt vil det være mulig å få teknikeren fra Internett-leverandøren din til å sette opp hjemme-Wi-Fi-nettverket når han/hun installerer Internett-tjenesten hos deg. Hvis ikke, kan du gå gjennom vår leksjon om hvordan du setter opp et Wi-Fi-nettverk for å lære mer.

Hvis du vil koble til en datamaskin som ikke har innebygd Wi-Fi-tilkobling, kan du kjøpe et Wi-Fi-adapter som settes inn i datamaskinens USB-port.

/en/tr_no-computer-basics/komme-i-gang-med-internett/content/