Grunnleggende om Datamaskiner: Knapper og porter på en datamaskin

Lesson 4: Knapper og porter på en datamaskin

/en/tr_no-computer-basics/de-viktigste-delene-i-en-datamaskin/content/

Introduksjon

Ta en titt på framsida og baksida av datamaskinen og tell hvor mange knapper, porter og spor du ser. Se så på skjermen og tell hvor mange knapper og porter du finner der. Du fant sannsynligvis minst 10, kanskje mange flere.

Alle datamaskiner er forskjellige, så knappene, portene og kontaktene kan være forskjellige fra maskin til maskin, men noen av dem kan du likevel forvente å finne på de fleste stasjonære datamaskiner. Å lære hvordan disse portene brukes, vil hjelpe deg når du trenger å koble noe til datamaskinen, som for eksempel en ny skriver, et nytt tastatur eller ei ny mus.

Se videoen under for å lære om knapper, porter og spor på stasjonære datamaskiner.

Framsida av datamaskinen

Klikk på knappene i den interaktive illustrasjonen under for å gjøre deg kjent med framsida av datamaskinen.

redigere hotspots redigere hotspots /content/570ea870e0a910146005e5cd_04_13_2016/desktop_front_of_case_bg.jpg

Baksida av en stasjonær datamaskin

Baksida av en datamaskin har porter for tilkobling av ulike typer enheter. Plasseringen vil variere fra maskin til maskin, og noen produsenter har egne spesielt tilpassede kontakter for bestemte enheter. Noen porter kan være fargekodet for å hjelpe deg til å avgjøre hvilken port som skal brukes til en bestemt enhet.

Klikk på knappene i den interaktive illustrasjonen under for å bli kjent med baksida av en datamaskin.

redigere hotspots redigere hotspots redigere hotspots edit hotspots

Andre typer porter

Det finnes mange andre typer porter, slik som FireWire, Thunderbolt og HDMI. Hvis datamaskinen har porter du ikke kjenner igjen, bør du lese brukermanualen for mer informasjon.

Nå kan du prøve! Øv på å koble til kablene med det interaktive spillet under.

Eksterne enheter du kan bruke sammen med datamaskinen

Et grunnleggende datamaskinoppsett består vanligvis av kabinett, skjerm, tastatur og mus, men du kan koble til mange forskjellige typer enheter via de ekstra portene på datamaskinen din. Disse enhetene kalles periferienheter. La oss ta en titt på noen av de vanligste.

 • Skrivere: En skriver brukes til å skrive ut dokumenter, bilder og alt annet som måtte vises på skjermen. Det finnes mange typer skrivere, deriblant blekk-, laser- og fotoskrivere. Det finnes til og med alt-i-ett-skrivere, som også kan skanne og kopiere dokumenter.
en Canon-skriver
 • Skannere: En skanner lar deg kopiere et fysisk bilde eller et dokument og lagre det på datamaskinen som et digitalt (maskinlesbart) objekt eller fil. Mange skannere inngår som en del av en alt-i-ett skriver, men du kan også kjøpe flatbed- eller håndholdte skannere.
 • Høyttalere/hodetelefoner: Høyttalere og hodetelefoner er ut-enheter, noe som betyr at de sender informasjon fra datamaskinen til brukeren. I dette tilfellet lar de deg høre lyd og musikk. De kobles til enten lydporten eller USB-porten ettersom hvilken modell det er. Noen skjermer har også innebygde høyttalere.
  PC-høyttalere
 • Mikrofoner: En mikrofon er en type inn-enhet, eller en enhet som mottar informasjon fra bruker til datamaskin. Du kan koble til en mikrofon for å ta opp lyd eller snakke med andre via Internett. Mange bærbare datamaskiner leveres med innebygde mikrofoner.
 • Webkameraer: Et webkamera, eller webcam, er en type inn-enhet som kan spille inn videoer og ta bilder. Det kan også overføre video over Internett i sanntid, hvilket åpner for videochat eller videokonferanser med andre. Dette er også årsaken til at det følger mikrofon med mange webkameraer.


  et webkamera
 • Spillkontroller og styrespaker (joysticks): En spillkontroller brukes til å spille dataspill. Det finnes mange typer kontroller til spill-bruk, deriblant styrespaker, og du kan også bruke mus og tastatur til å spille de fleste spill.
 • Digitale kameraer: Et digitalt kamera lar deg ta bilder og videoer i et digitalt format. Ved å koble et kamera til datamaskinens USB-port, kan du overføre bilder fra kameraet til datamaskinen.
 • Mobiltelefoner, MP3-spillere, nettbrett og andre enheter: Når du kjøper en elektronisk enhet, for eksempel en mobiltelefon eller MP3-spiller, bør du sjekke om det følger med en USB-kabel. Hvis det gjør det, betyr det mest sannsynlig at du kan koble den til datamaskinen.

/en/tr_no-computer-basics/p-innsiden-av-datamaskinen/content/