Grunnleggende om Datamaskiner: Å holde datamaskinen rein

Lesson 16: Å holde datamaskinen rein

/en/tr_no-computer-basics/om-nettskyen/content/

Å holde datamaskinen rein

Støv er ikke bare skjemmende. Det kan potensielt skade eller helt ødelegge deler av datamaskinen. Reingjøring av datamaskinen regelmessig vil bidra til at maskinen fungerer og til å unngå dyre reparasjoner.

Se videoen under for å lære hvordan du skal holde en datamaskin rein.

Å gjøre reint tastaturet

Støv, mat, væske og andre partikler kan sette seg fast under tastene på tastaturet og gjøre at det ikke fungerer som det skal. De grunnleggende reingjøringstipsene under kan bidra til å holde tastaturet reint.

 1. Trekk ut tastaturet fra USB- eller PS/2-porten. Hvis tastaturet er koblet til PS2-porten, må du slå av datamaskinen før du kobler det fra.
 2. Snu tastaturet opp ned, og rist det forsiktig for å fjerne skitt og støv.
 3. Bruk en boks med komprimert luft for å reingjøre mellom tastene.
 4. reingjøring av tastaturet med trykkluft
 5. Fukt en bomullsklut eller et tørkepapir med alkoholholdig reingjøringsmiddel og bruk den til å reingjøre oversida av tastene. Ikke hell reingjøringsmiddel eller annen væske direkte på tastene.
 6. Koble tastaturet til datamaskinen når det er tørt. Hvis du kobler det til en PS/2-port, må du gjøre det før du slår på datamaskinen.

Å håndtere væskesøl

Hvis du søler væske på tastaturet må du være rask til å slå av datamaskinen og koble fra tastaturet. Snu deretter tastaturet opp ned og la væsken renne ut.

Hvis væsken er klissete, må du holde tastaturet på høykant under rennende vann for å skylle bort den klissete væsken. Legg deretter tastaturet opp ned for å tørke i to dager før du kobler det til igjen. Vær oppmerksom på at det ikke er sikkert at tastaturet vil virke etter dette, men metoden over er sannsynligvis det beste alternativet likevel.

For å unngå denne situasjonen helt, anbefaler vi å unngå drikke i nærheten av datamaskinen.

Å gjøre rein musa

Det er to hovedtyper mus: optiske og mekaniske. Begge typer renses hovedsaklig på samme måte, skjønt den mekaniske musa krever litt mer arbeid.

 • Optiske mus krever ingen intern reingjøring siden den ikke inneholder noen roterende deler, men den kan bli klissete over tid fordi støv samler seg nær lysdioden. Dette kan føre til feil på markørbevegelsene eller hindre at musa fungerer som den skal.
  ei optisk mus
 • Mekanisk mus er spesielt utsatt for at støv og partikler samler seg inne i musa, hvilket kan gjøre det vanskelig å styre eller bevege dem på riktig måte. Hvis musepekeren ikke beveger seg jevnt, kan det være at musa må gjøres rein.
  ei mekanisk mus

De elementære reingjøringstipsene under vil bidra til å holde musa rein:

 1. Koble musa fra USB- eller PS/2-porten. Dersom musa er koblet til en PS/2-port, må du slå av datamaskinen før du kobler den fra.
 2. Fukt en bomullsklut med alkoholholdig reingjøringsmiddel, og bruk den til å reingjøre toppen og bunnen av musa.
 3. Hvis du har ei mekanisk mus, fjerner du styrekula ved å skru styrekuledekselet mot klokka. Reingjør deretter styrekula og innsida av musa med en bomullsklut fuktet med alkoholholdig reingjøringsmiddel.
  reingjøring av styrekulemus
 4. La alle delene tørke før du setter dem sammen igjen og kobler til musa. Hvis du kobler den til en PS/2-port, må du koble den til før du slår på datamaskinen.

Hvis du bare ønsker å gi musa en rask reingjøring, legger du den på et reint ark og flytter musa fram og tilbake. Noe av støv og partikler skulle da feste seg på papiret.

Reingjøring av skjermen

Skitt, fingeravtrykk og støv kan gjøre skjermen vanskelig å lese, men det er lett å reingjøre skjermen når det trengs. Det finnes skjermrensesett å få kjøpt, men de kan skade skjermen hvis de er beregnet på en annen type skjerm. For eksempel kan det være at en skjermrens som er beregnet for glasskjermer, ikke fungerer på LCD-skjermer som ikke er av glass. Den sikreste metoden er rett og slett å bruke en myk klut fuktet med vann.

Ikke bruk glassrens til å reingjøre en skjerm. Mange skjermer har antirefleksbelegg som kan skades av glassrensemidler.

 1. Slå av datamaskinen.
 2. Kobl fra skjermens strømtilførsel. Hvis det er en bærbar datamaskin, må du koble skjermen fra maskinen.
 3. Bruk en myk klut fuktet med vann for å tørke av skjermen.
  reingjøring av en laptopskjerm med klut

Ikke spray væske direkte på skjermen. Væsken kan trenge inn i skjermen og skade de interne komponentene.

Tips for reingjøring av andre dataoverflater

Fra tid til annen bør du tørke av kabinettet og sidene og baksida av skjermen for å unngå at det hoper seg opp støv og skitt der. Her er noen tips du kan bruke når du reingjør disse flatene.

 • Støv er datamaskinens hovedfiende. Bruk en antistatisk klut for forsiktig å tørke støv av datamaskinen. Ikke bruk møbelrens eller sterke løsemidler.
 • reingjøring av datamaskinkabinett
 • Bruk en boks med komprimert luft til å blåse ut rusk fra luftehull.
 • Ammoniakk fortynnet med vann eller glassrensemidler som har ammoniakk og vann som hovedbestanddeler, er gode reingjøringsmidler for datamaskinens overflater. Jo svakere, jo bedre.
 • Reingjør skjermrammen og -foten (men ikke skjermen) ved å sprøyte et egnet reingjøringsmiddel på et papirhåndkle eller en antistatisk klut og tørk med nedadgående bevegelser.

Hold det kjølig

Ikke sperr luftstrømmen til datamaskinen. En datamaskin kan generere mye varme og har derfor vifter og luftehull som skal forhindre overoppheting. Unngå å stable papir, bøker og andre elementer rundt datamaskinen.

Mange databord har en lukket kasse for kabinettet. Hvis du har denne typen skrivebord, kan det være lurt å plassere kabinettet slik at det ikke står tett inntil baksiden av skrivebordet. Hvis kassen har ei dør, kan det være lurt å la den stå åpen for å forbedre luftsirkulasjonen.

/en/tr_no-computer-basics/beskyttelse-av-din-datamaskin/content/