Computer Basiskennis: Verbinding maken met het internet

Lesson 13: Verbinding maken met het internet

/en/tr_nl-computer-basics/het-besturingssysteem-leren-kennen/content/

Hoe maak ik verbinding met het internet?

Nadat u uw computer hebt ingesteld, wilt u mogelijk internettoegang aanschaffen, zodat u e-mail kunt verzenden en ontvangen, surfen op internet, video's kunt streamen en meer. U kunt zelfs een draadloos thuisnetwerk instellen, ook wel bekend als Wi-Fi, zodat u tegelijkertijd meerdere apparaten met internet kunt verbinden.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over verbinding maken met internet.

Typen internetservice

Het type internetdienst dat u kiest, zal in grote mate afhangen van welke internetaanbieders (ISP's ..Internet Service Providers) uw regio bedienen, samen met de soorten diensten die zij aanbieden. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten internetdiensten.

  • Inbelverbinding: dit is over het algemeen het langzaamste type internetverbinding. U moet dit waarschijnlijk vermijden, tenzij dit de enige beschikbare service in uw regio is. Inbelnetwerk gebruikt uw telefoonlijn, dus tenzij u meerdere telefoonlijnen hebt, kunt u uw vaste lijn en internet niet tegelijkertijd gebruiken.
  • DSL: DSL-service maakt gebruik van een breedbandverbinding, waardoor deze veel sneller is dan inbellen. DSL maakt verbinding met internet via een telefoonlijn, maar vereist niet dat u thuis een vaste lijn hebt. En in tegenstelling tot dial-up (Inbelverbinding), kunt u tegelijkertijd internet en uw telefoonlijn gebruiken.
  • Kabel: Kabelservice maakt via kabel-tv verbinding met internet, hoewel u niet per sé kabel-tv hoeft te hebben om deze te krijgen. Het maakt gebruik van een breedbandverbinding en kan sneller zijn dan zowel inbel- als DSL-service; het is echter alleen beschikbaar waar kabeltelevisie beschikbaar is.
  • Satelliet: een satellietverbinding maakt gebruik van breedband maar vereist geen kabel- of telefoonlijnen; het maakt verbinding met internet via satellieten die om de aarde draaien. Dientengevolge kan het bijna overal ter wereld worden gebruikt, maar de verbinding kan worden beïnvloed door weerspatronen. Satellietverbindingen zijn meestal ook langzamer dan DSL of kabel.
  • 3G en 4G: 3G- en 4G-services worden het meest gebruikt met mobiele telefoons en worden draadloos verbonden via het netwerk van uw ISP. Dit soort verbindingen is echter niet altijd zo snel als DSL of kabel. Ze beperken ook de hoeveelheid gegevens die u elke maand kunt gebruiken, wat niet het geval is bij de meeste breedbandplannen.

Een internetprovider kiezen

Nu u op de hoogte bent van de verschillende soorten internetdiensten, kunt u wat onderzoek doen om erachter te komen welke ISP's beschikbaar zijn in uw regio. Als u problemen ondervindt om aan de slag te gaan, raden we u aan met vrienden, familieleden en buren te praten over de ISP's die zij gebruiken. Dit geeft u meestal een goed idee van de soorten internetservice die beschikbaar zijn in uw regio.

De meeste internetproviders bieden verschillende serviceniveaus met verschillende internetsnelheden, meestal gemeten in Mbps (afkorting van megabits per seconde). Als u voornamelijk internet wilt gebruiken voor e-mail en sociale netwerken, is een langzamere verbinding (ongeveer 2 tot 5 Mbps) alles wat u nodig hebt. Als u echter muziek wilt downloaden of video's wilt streamen, wilt u een snellere verbinding (minimaal 5 Mbps of meer).

U wilt ook rekening houden met de kosten van de service, inclusief installatiekosten en maandelijkse kosten. Over het algemeen geldt dat hoe sneller de verbinding is, hoe duurder deze per maand zal zijn.

Hoewel dial-up traditioneel de minst dure optie is, hebben veel ISP's de inbelprijzen doen stijgen om hetzelfde te zijn als breedband. Dit is bedoeld om mensen aan te moedigen om over te schakelen naar breedband. We raden af ​​inbel-internet te gebruiken, tenzij dit uw enige optie is.

Benodigde Hardware

Modem

een breedbandmodem

Als je eenmaal je computer hebt, heb je echt niet veel extra hardware nodig om verbinding te maken met internet. Het primaire stuk hardware dat u nodig hebt, is een modem.

Het type internettoegang dat u kiest, bepaalt het type modem dat u nodig hebt. Inbeltoegang gebruikt een telefoonmodem, DSL-service maakt gebruik van een DSL-modem, kabeltoegang maakt gebruik van een kabelmodem en satellietservice maakt gebruik van een satellietadapter. Uw ISP geeft u mogelijk een modem - vaak tegen betaling - wanneer u een contract tekent, waardoor u zeker weet dat u over het juiste type modem beschikt. Als u echter liever wilt winkelen voor een beter of goedkoper modem, kunt u ervoor kiezen om er één apart te kopen.

router

een draadloze router

Een router is een hardwareapparaat waarmee u verschillende computers en andere apparaten kunt verbinden met een enkele internetverbinding, die een thuisnetwerk wordt genoemd. Veel routers zijn draadloos, waarmee u een draadloos thuisnetwerk kunt maken, ook wel bekend als een Wi-Fi-netwerk.

U hoeft niet per se een router te kopen om verbinding te maken met internet. Het is mogelijk om uw computer rechtstreeks op uw modem aan te sluiten met behulp van een Ethernet-kabel. Veel modems bevatten ook een ingebouwde router, zodat u de mogelijkheid heeft om een ​​Wi-Fi-netwerk te maken zonder extra hardware te kopen.

Uw internetverbinding instellen

Nadat u een internetprovider hebt gekozen, sturen de meeste providers een technicus naar uw huis om de verbinding in te schakelen. Als dit niet het geval is, moet u de instructies van uw internetprovider kunnen gebruiken of de modem kunnen gebruiken om uw internetverbinding in te stellen.

Nadat u alles hebt ingesteld, kunt u uw webbrowser openen en internet gaan gebruiken. Als u problemen ondervindt met uw internetverbinding, kunt u het nummer voor technische ondersteuning van uw internetprovider bellen.

Thuisnetwerken

Als u thuis meerdere computers hebt en ze allemaal wilt gebruiken om verbinding met internet te maken, wilt u mogelijk een thuisnetwerk maken, ook wel een wifi-netwerk genoemd. In een thuisnetwerk maken al uw apparaten verbinding met uw router, die op het modem is aangesloten. Dit betekent dat iedereen in uw gezin op hetzelfde moment internet kan gebruiken.

Uw ISP-technicus kan mogelijk een eigen Wi-Fi-netwerk opzetten bij de installatie van uw internetservice. Als dat niet het geval is, kunt u onze les over het instellen van een Wi-Fi-netwerk bekijken voor meer informatie.

Als u een computer wilt aansluiten die geen ingebouwde Wi-Fi-connectiviteit heeft, kunt u een Wi-Fi-adapter aanschaffen die wordt aangesloten op de USB-poort van uw computer.

/en/tr_nl-computer-basics/aan-de-slag-gaan-met-het-internet/content/