Computer Basiskennis: Toepassingsprogramma's begrijpen

Lesson 9: Toepassingsprogramma's begrijpen

/en/tr_nl-computer-basics/besturingssystemen-begrijpen/content/

Wat is een applicatie?

U hebt misschien mensen horen praten over het gebruik van een programma, een applicatie of een app. Maar wat betekent dat precies? Simpel gezegd, een app is een soort software waarmee u specifieke taken kunt uitvoeren. Toepassingen voor desktop- of laptopcomputers worden soms desktoptoepassingen, dan wel: desktopapplicaties genoemd, terwijl die voor mobiele apparaten mobiele apps worden genoemd.

Wanneer u een toepassing opent, wordt deze in het besturingssysteem uitgevoerd totdat u de applicatie sluit. Meestal heeft u tegelijkertijd meer dan één applicatie open, hetgeen bekend staat als multi-tasking.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over applicaties.

App is een veelgebruikte term voor een toepassing, vooral voor eenvoudige toepassingen die goedkoop of zelfs gratis kunnen worden gedownload. Veel apps zijn ook beschikbaar voor mobiele apparaten en zelfs sommige tv's.

Desktop-applicaties

Er zijn talloze bureaubladtoepassingen en deze vallen in verschillende categorieën. Sommige zijn completer (zoals Microsoft Word), terwijl andere slechts een of twee dingen doen (zoals een klok- of kalender-app). Hieronder staan slechts enkele soorten toepassingen die u mogelijk gebruikt.

 • Tekstverwerkers: met een tekstverwerker kunt u een brief schrijven, een flyer ontwerpen en vele andere soorten documenten maken. De bekendste tekstverwerker is Microsoft Word.
  Microsoft Word 2016
 • Webbrowsers: een webbrowser is de tool die u gebruikt om toegang te krijgen tot internet. Op de meeste computers is een webbrowser vooraf geïnstalleerd, maar u kunt ook een andere downloaden als u dat wilt. Voorbeelden van browsers zijn Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari.
  de google chrome webbrowser
 • Mediaspelers: als u naar MP3's wilt luisteren of naar films wilt kijken die u heeft gedownload, moet u een mediaspeler gebruiken. Windows Media Player en iTunes zijn populaire mediaspelers.
  iTunes
 • Spellen: er zijn veel soorten spellen die u op usw computer kunt spelen. Ze variëren van kaartspellen zoals Solitaire tot actiegames zoals Halo. Veel actiegames vereisen veel rekenkracht, dus ze werken mogelijk niet, behalve wanneer u een nieuwere computer heeft

Mobiele apps

Desktop- en laptopcomputers zijn niet de enige apparaten die toepassingen kunnen uitvoeren. U kunt ook apps downloaden voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Hier zijn enkele voorbeelden van mobiele apps.

 • Gmail: u kunt de Gmail-app gebruiken om gemakkelijk e-mails van uw mobiele apparaat te bekijken en verzenden. Het is beschikbaar voor Android- en iOS- apparaten.
 • de Gmail-app
 • Instagram: u kunt Instagram gebruiken om snel foto's te delen met uw vrienden en familie. Het is beschikbaar voor Android en iOS.
 • Duolingo: met een combinatie van quizzen, games en andere activiteiten, kan deze app u helpen nieuwe talen te leren. Het is beschikbaar voor Android en iOS.

Nieuwe applicaties installeren

Elke computer en elk mobiel apparaat wordt geleverd met een aantal applicaties die al zijn ingebouwd, zoals een webbrowser en mediaspeler. U kunt echter ook nieuwe apps kopen en installeren om meer functionaliteit toe te voegen. U kunt onze lessen over het installeren van software op uw Windows-pc , het installeren van software op uw Mac en gratis software bekijken voor meer informatie.

/en/tr_nl-computer-basics/een-computer-gebruiksklaar-maken/content/