Computer Basiskennis: De 'Cloud" leren begrijpen

Lesson 15: De 'Cloud" leren begrijpen

/en/tr_nl-computer-basics/aan-de-slag-gaan-met-het-internet/content/

Wat is de 'cloud' ?

U hebt misschien mensen gehoord die termen gebruiken als de cloud, cloud computing of cloudopslag. Maar wat is precies de cloud?

Simpel gezegd, de cloud is het internet. Meer specifiek zijn het alle dingen die u op afstand via internet kunt openen. Wanneer iets zich in de cloud bevindt, betekent dit dat het is opgeslagen op internetservers in plaats van op de harde schijf van uw computer.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over de cloud.

Waarom de cloud gebruiken?

Enkele van de belangrijkste redenen om de cloud te gebruiken, zijn gemak en betrouwbaarheid. Als u bijvoorbeeld ooit een webgebaseerde e-mailservice hebt gebruikt, zoals Gmail of Yahoo! Mail, heeft u de cloud al gebruikt. Alle e-mails in een webgebaseerde service worden opgeslagen op servers in plaats van op de harde schijf van uw computer. Dit betekent dat u uw e-mail kunt openen vanaf elke computer met een internetverbinding. Het betekent ook dat u uw e-mails kunt herstellen als er iets met uw computer gebeurt.

Gmail

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen om de cloud te gebruiken.

  • Opslag van bestanden: u kunt alle soorten informatie in de cloud opslaan, inclusief bestanden en e-mail. Dit betekent dat u toegang hebt tot deze dingen vanaf elke computer of elk mobiel apparaat met een internetverbinding, niet alleen uw thuiscomputer. Dropbox en Google Drive zijn enkele van de populairste cloudgebaseerde opslagservices.
  • Bestanden delen: de cloud maakt het eenvoudig om bestanden met meerdere mensen tegelijkertijd te delen. U kunt bijvoorbeeld verschillende foto's uploaden naar een cloudgebaseerde fotoreportage zoals Flickr of iCloud Photos , en deze dan snel delen met vrienden en familie.
  • Back-up van gegevens maken: u kunt ook de cloud gebruiken om uw bestanden te beveiligen. Apps zoals Mozy en Carbonite maken automatisch een back-up van uw gegevens in de cloud. Op deze manier kunt u, als uw computer ooit verloren, gestolen of beschadigd is, deze bestanden nog steeds vanuit de cloud herstellen.
back-up van bestanden via Mozy

Wat is een web-app?

Eerder hebben we gesproken over de manier waarop desktopapps u toelaten taken uit te voeren op uw computer. Maar er zijn ook webtoepassingen of webapps die in de cloud worden uitgevoerd en niet op uw computer hoeven te worden geïnstalleerd. Veel van de meest populaire sites op internet zijn eigenlijk web-apps. Misschien hebt u zelfs een web-app gebruikt zonder het te weten! Laten we eens kijken naar enkele populaire web-apps.

  • Facebook : Facebook laat u een online profiel maken en communiceren met uw vrienden. Profielen en gesprekken kunnen op elk moment worden bijgewerkt, dus Facebook gebruikt webapp-technologieën om de informatie up-to-date te houden.
    Facebook
  • Pixlr : Pixlr is een beeldbewerkingstoepassing die in uw webbrowser wordt uitgevoerd. Net als Adobe Photoshop bevat het veel geavanceerde functies, zoals kleurcorrectie en verscherpingstools.
    de Pixlr-editor
  • Google Documenten : Google Docs is een kantoorpakket dat wordt uitgevoerd in uw browser. Net als Microsoft Office kunt u het gebruiken om documenten, spreadsheets, presentaties en meer te maken. En omdat de bestanden in de cloud worden opgeslagen, is het eenvoudig om ze met anderen te delen.
Google documenten

/en/tr_nl-computer-basics/uw-computer-schoonhouden/content/