Computer basisvaardigheden: Hoe een Wi-Fi Netwerk op te zetten

Lesson 8: Hoe een Wi-Fi Netwerk op te zetten

/en/tr_nl-basic-computer-skills/wat-is-een-pdf-bestand/content/

Hoe zet je een Wi-Fi-netwerk op.

Wi-Fi verbonden apparaten

Het internet is een echt krachtig hulpmiddel. Het geeft ons in een oogwenk toegang tot allerlei soorten informatie. Dit omvat services zoals e-mail, Google Zoeken en Wikipedia. Het zou jammer zijn als je internet alleen zou kunnen gebruiken als je achter je laptop zit. Wat als u internet overal in uw huis of kantoor zou kunnen gebruiken?

Als u al een snelle (breedband) internetservice bij u heeft, is het vrij eenvoudig om uw eigen draadloze thuisnetwerk te maken. Veelal bekend als Wi-Fi, kunt u met een draadloos netwerk laptops, smartphones en andere mobiele apparaten verbinden met uw eigen internetdienst zonder een Ethernet-kabel.

Koop een draadloze router

een draadloze router

Om een eigen Wi-Fi-netwerk te maken, hebt u een draadloze router nodig. Dit is het apparaat dat het wifi-signaal van uw internetmodem door uw hele huis zal uitzenden. Uw internetserviceprovider (ISP) biedt u mogelijk tegen een kleine maandelijkse vergoeding een draadloze router aan. Als u nog nooit eerder een Wi-Fi-netwerk hebt ingesteld, is dit misschien de gemakkelijkste optie.

Als u uw eigen router wilt kopen, raden we u aan iets meer tijd te besteden aan het onderzoeken van verschillende opties. PC Mag biedt een uitgebreide handleiding voor het kopen van een draadloze router .

Sommige internetmodems hebben mogelijk al een ingebouwde draadloze router, wat betekent dat u geen afzonderlijke router hoeft aan te schaffen.

Sluit de kabels aan

aansluiten van de kabels voor een wifi-router
 1. Zodra u een draadloze router hebt aangeschaft, moet u deze verbinden met uw bestaande internetmodem.

 2. Verbind een Ethernet-kabel van uw modem met de draadloze router (hiervoor is meestal een korte Ethernet-kabel meegeleverd bij uw draadloze router).

 3. Sluit de voedingskabel voor de draadloze router aan.

 4. Wacht minimaal 30 tot 60 seconden en zorg ervoor dat de lampjes op uw router correct werken.

Configureer uw router

Vervolgens moet je je computer gebruiken om de standaardinstellingen van je router te configureren. Dit omvat het instellen van een unieke naam en wachtwoord voor uw draadloze netwerk.

 1. Voer met behulp van uw webbrowser het standaard IP-adres van de router in de adresbalk in en druk vervolgens op Enter. De instructies van uw router moeten deze informatie bevatten, maar enkele van de meest gebruikelijke adressen zijn 192.168.0.1, 192.168.1.1 en 192.168.2.1.

 2. De aanmeldingspagina van de router verschijnt. Nogmaals, de exacte inloggegevens moeten worden opgenomen in de instructies van uw router, maar de meeste routers gebruiken een standaard combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, zoals admin en wachtwoord.

 3. De instellingenpagina van je router verschijnt. Lokaliseer en selecteer de instelling Netwerknaam en voer vervolgens een unieke netwerknaam in.

 4. Zoek en selecteer de instelling Netwerkwachtwoord en kies een coderingsoptie. Er zijn verschillende soorten codering die u kunt gebruiken, maar we raden WPA2 aan, dat over het algemeen als het veiligst wordt beschouwd.

 5. Voer het gewenste wachtwoord in. Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord gebruikt om ervoor te zorgen dat niemand anders toegang heeft tot uw netwerk.

 6. Zoek en selecteer de knop Opslaan om uw instellingen op te slaan.

Aansluiten

Dat is het! Nu bent u klaar om verbinding te maken met uw wifi-netwerk en om te controleren of het werkt. Het proces om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk kan enigszins variëren, afhankelijk van het type computer of apparaat dat u gebruikt, maar voor elk systeem zijn deze basisstappen vereist.

 1. Lokaliseer de netwerkinstellingen van uw computer en zoek naar nabijgelegen Wi-Fi-netwerken.

 2. Selecteer uw netwerk en voer uw wachtwoord in.

 3. Als de verbinding tot stand is gebracht, opent u uw webbrowser en probeert u naar een webpagina zoals www.google.com te navigeren. Als de pagina wordt geladen, betekent dit dat uw wifi-verbinding correct werkt.

Gefeliciteerd!

U hebt zojuist uw eigen draadloze thuisnetwerk opgezet!

/en/tr_nl-basic-computer-skills/hoe-uw-software-te-updaten/content/