Computer basisvaardigheden: Aan de slag gaan met uw eerste computer

Lesson 1: Aan de slag gaan met uw eerste computer

Aan de slag met uw eerste computer

Een computer is meer dan alleen maar een huishoudelijk apparaat. De enorme hoeveelheid informatie en mogelijkheden kunnen overweldigend zijn. Maar je kunt veel bereiken met een computer en het gebruik ervan kan een goede ervaring zijn. Laten we aan de slag gaan met de computer.

Het voor de eerste keer inschakelen van een computer kan verschillen van computer tot computer. Hoe de computer ingeschakeld moet worden kan verschillen van computer tot computer. Het is helemaal niet erg om eventueel iemand om hulp te vragen.

De computer aanzetten

De allereerste stap is om de computer aan te zetten. Controleer of alle kabels correct zijn aangesloten en zoek de aan / uit-knop. Deze bevindt zich op elke computer op een andere plaats, maar heeft het universele pictogram van de aan / uit-knop (hieronder weergegeven).

Afbeelding van een uit-knoppictogram

Eenmaal ingeschakeld, heeft uw computer tijd nodig voordat hij klaar is voor gebruik. Mogelijk ziet u een paar verschillende weergaven op het scherm flitsen. Dit proces wordt opstarten genoemd en duurt ongeveer 15 seconden tot enkele minuten.

Nadat de computer is opgestart, is deze mogelijk klaar voor gebruik of moet u zich aanmelden. Dit betekent dat u uzelf moet identificeren door uw gebruikersnaam in te voeren of uw profiel te selecteren en vervolgens uw wachtwoord te typen. Als u nog nooit eerder op uw computer bent ingelogd, moet u mogelijk een account maken.

Een inlogscherm op een laptopcomputer

Het toetsenbord en de muis

Je communiceert voornamelijk met een computer door het toetsenbord en de muis te gebruiken, of een trackpad op laptops. Het leren gebruiken van deze apparaten is essentieel voor het leren gebruiken van een computer. De meeste mensen vinden het prettig om het toetsenbord direct voor zich op het bureau te plaatsen en de muis aan één kant van het toetsenbord.

Handen op toetsenbord geplaatst voor een computer

De muis bestuurt de aanwijzer op het scherm. Telkens wanneer u de muis over het bureaublad beweegt, beweegt de aanwijzer op dezelfde manier. Een muis heeft meestal twee knoppen, die de linkerknop en de rechterknop worden genoemd. U zult vaak met de computer communiceren door met de muisaanwijzer over het computerscherm te bewegen en vervolgens op een van de knoppen te klikken.

Hand op muis die de wijzer op het scherm controleert

Op laptops kunt u het trackpad gebruiken dat zich onder het toetsenbord bevindt in plaats van een muis. Sleep eenvoudigweg uw vinger over het trackpad om de aanwijzer op het scherm te verplaatsen. Sommige trackpads hebben geen knoppen, dus kunt u op het trackpad drukken om te klikken.

Hand op het trackpad te klikken

Met het toetsenbord kunt u letters, cijfers en woorden in de computer typen. Telkens wanneer u een knipperende verticale lijn ziet, de cursor genaamd, kunt u beginnen met typen.

Een knipperende cursor in de adresbalk van een browser

Merk op dat de muisaanwijzer ook een cursor wordt genoemd, maar deze is anders gevormd. De toetsenbordcursor wordt ook wel het invoegpunt genoemd.

Een computer gebruiken

Het hoofdscherm waaruit u start, wordt het bureaublad genoemd. Dit is een soort hoofdmenu of een inhoudsopgave. Vanaf hier heeft u toegang tot de programma's en functies die u nodig hebt om uw computer te gebruiken.

Pictogrammen worden gebruikt om de verschillende bestanden, toepassingen en opdrachten op uw computer weer te geven. Een pictogram is een kleine afbeelding die bedoeld is om u in een oogopslag te laten zien, wat er op uw computer staat. Als u dubbelklikt op een pictogram op het bureaublad, wordt die toepassing of dat bestand geopend.

Pictogrammen op een bureaublad

Een knop is een opdracht die een specifieke functie binnen een toepassing uitvoert. De meest gebruikte opdrachten in een programma worden weergegeven met knoppen.

Muiscursor over een knop

Menu's zijn georganiseerde verzamelingen van opdrachten en snelkoppelingen. Klik op een menu om het te openen en de opdrachten en snelkoppelingen erin weer te geven. Klik vervolgens op een item in het menu om het uit te voeren.

Muiscursor boven een menu

Wanneer u een toepassing of map opent, wordt deze in een eigen venster weergegeven. Een venster is een ingesloten gebied, zoals een afbeelding binnen een afbeelding. Het heeft zijn eigen menu's en knoppen die specifiek zijn voor dat programma. U kunt meerdere vensters op het bureaublad opnieuw rangschikken en ertussen schakelen.

Meerdere vensters op een bureaublad

Aanvullende bronnen

U heeft nu geleerd hoe u uw computer aanzet en ermee communiceert. Neem de tijd om vertrouwd te raken met deze vaardigheden. Wanneer u klaar bent, bekijkt u onze andere onderwerpen voor meer informatie. U kunt op deze basis verder bouwen en uw vaardigheden uitbreiden, zodat u uw computer kunt gebruiken op een manier zoals u dat wilt en prettig vindt.

Leer meer over:

Andere onderwerpen:

Andere bronnen:

/en/tr_nl-basic-computer-skills/hoe-uw-computers-ingebouwde-helpfunctie-te-gebruiken/content/